PYD tehlikesi ne olacak?..

PYD tehlikesi ne olacak?..

Necdet Buluz

Amerikan Genelkurmay Başkanı Dunford ile Orgeneral Hulusi Akar’ın İncirlik Üssü’ndeki görüşmede en çok IŞİD ve Rakka’nın masaya yatırıldığı ve bu terör örgütünün Rakka’dan sökülüp atılmasının masaya yatırıldığı anlaşılıyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın daha önce “Rakka Operasyonunun birlikte yapılıp yapılmayacağı değerlendiriliyor” açıklaması da bunun doğruluğunu gösteriyor.
El Bab’daki başarıdan sonra IŞİD’a karşı Rakka’nın hedef seçilmesi doğrudur.
Ancak, Türkiye’nin bunu tek başına yapmasının riski ve maliyetinin büyüklüğünü de görmek gerekiyor. Bu nedenle bu operasyonun müttefikimiz Amerika ile birlikte yapmanın doğru olacağını sanıyoruz. Zaten, bizi yönetenlerin görüşü de bu doğrultudadır.
Daha önce de yazmış ve görüşlerimizi yansıtmıştık.
Bölgede bizim için tehdit ve tehlikeli olan sadece IŞİD değildir. PKK ve onun uzantısı PYD ve silahlı gücü YPG’nin de Menbiç’ten tamamen temizlenmesi gerekiyor. PYD temizliği yapılmadan PKK tehlikesi bitmez.
Amerika ile ortak operasyonlara adım atılacaksa PYD konusu da bu anlaşmanın içinde mutlaka yer almalıdır. Menbiç’ten PYD unsurlarının temizlenmesi konusu da gündemdeki yerini almalıdır.
Bakıyoruz, açıklamalardan bu konuda herhangi bir adımın atılmamış olduğunu görüyoruz.
Kaldı ki, Rakka operasyonuna Amerika’nın PYD unsurlarını da katmaya çalışması ile işlerin bizim beklentilerimizin dışına taşabileceği de görülüyor. Çünkü, Pentagondan sızan haberlere göre Amerika Rakka operasyonunu koalisyon ortaklarının dışında PYD unsurlarını da kara gücü olarak kullanarak yapmayı planlıyor. Türkiye ise bunu önlemenin peşinde.
Özetle şu ana kadar Amerika’nın PYD unsurlarından vaz geçmediğini görüyoruz. PYD, bölgede halen korunmaya ve silahlandırılmaya devam edilecekse biz bu işten ne anlayacağız?
Rakka Operasyonunu PYD’yi dışarıda bırakan plan yürürlüğe girse bile daha sonra Menbiç ne olacak? PKK/ PYD unsurları buradan atılacak mı? Eğer masada bir pazarlık varsa bu konunun da pazarlığın bir parçası olması gerekiyor.
Şimdi işin bir de Rusya yönü var.
Rusya, Suriye’de etkinliği sürdürme kararlığında görünüyor.
Amerikan Genelkurmay Başkanı Türkiye’deyken, Rusya’nın uçaklarla Rakka’yı havadan bombalaması manidardır.
Bir de Rusya’nın son anda “kürt kartı”nı sahaya sürmesi de Rusya’nın ne kadar güvenilir bir ülke olup olmadığını göstermesi açısından önemsenmelidir.
Uçak krizinden sonra adeta bahar havası yaşadığımız Rusya şimdi PKK ve PYD’ye doğrudan kucak açmıştır. Moskova’da düzenlenen Kürt Konferansında bu unsurlara yer verilmesi ve Suriye’de bir Özerk Kürt bölgesi kurulması yolunda Rusya’nın açıklamaları bölgede nasıl bir oyun oynanmakta olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Dış güçler, kendi çıkarları doğrultusunda ne yapılması gerekiyorsa o adımları atıyor. Bu konuda çok daha dikkatli ve duyarlı olmak durumundayız.
Rusya’nın Kürt kartıyla oynaması, onun güvenilir bir ülke olmadığını gösteriyor. ABD’nin de PYD’ye verdiği destek açıktır. Halen silah yardımına devam ediliyor. Trump’ın ne yapacağı belli değil. Bölgesel aktörlerin de bunlardan kalır yeri yoktur. Suriye’nin kuzeyindeki yapı ise, Türkiye’nin güvenliğinde en öncelikli meseledir. Fırat’ın batısını halletsek bile, doğusunu ne yapacağız? Burası da ayrı bir sorun değil mi?

Sözü fazla uzatmayalım:
El Bab’a IŞİD tehlikesini sınırlarımızdan uzaklaştırmak için girdik. Başarılı da olduk. Bu operasyonda onlarca şehit vermemize rağmen halkımızın desteğinin tam olduğunu da söylemliyiz.
PYD de bizim için terör örgütü ve sınır güvenliğimizi tehdit eden bir uzantı ise, bunların da bölgeden temizlenmesi El Bab kadar önem taşıyor.
Ortadoğu uzmanlarının görüşü de “PYD bölgeden atılmadıkça PKK terörü bitmez” görüşüne biz de katılıyoruz.
Her ülke masaya kendi çıkarlarını öncelikle koyuyorsa, bizim de güvenliğimizi sağlayacak konuların mutlaka masada yer alması gerekmiyor mu?
Türkiye, geç kalmış olsa da, gerekli uyarılarını yaparak, PYD tehdidini tümüyle ortadan kaldırmak için askeri gücünün Rakka’ya değil de, PYD konusuna yönlendirmesi daha doğru olacak görüşündeyiz.

necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz