Almanya Bozdağ’ın kampanyasını yasakladı

Almanya, Adalet Bakanı Bozdağ’ın toplantısını iptal etti. İptal kararına ilişkin açıklama yapan Bozdağ, “Bu antidemokratik uygulamaları kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Bozdağ, Alman mevkidaşı ile yapacağı görüşmeyi de iptal ettiğini duyurdu.

Almanya’da Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau kentinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapacağı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) düzenlediği etkinliğe “park yeri ve girişlerin yeterli olmadığı” öne sürülerek engel çıkarıldı.
Gaggenau belediyesi, yaptığı açıklamada, UETD’ye kiraladığı bir salonda düzenlenecek etkinlik için verdiği izni geri çektiğini duyurdu.
Açıklamada, UETD Gaggenau şubesinin kuruluş etkinliğinin gerçekleştirmesinin planlandığı, Adalet Bakanı Bozdağ’ın misafir konuşmacı olarak yer almasının duyulmasıyla bölge dışından da medya ilgisinin arttığı kaydedildi.
Etkinliğe bölge dışından çok fazla ziyaretçinin gelmesinin beklendiği iddia edilen açıklamada, söz konusu salonun park yerlerinin ve girişlerin yeterli olmayacağı öne sürüldü.
Belediyenin açıklamasında, bu sebepten dolayı UETD’ye verilen iznin geri çekildiği bildirildi.
BEKİR BOZDAĞ’DAN AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Bekir , Strazburg’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UEDT) Strazburg ofisinin açılışını yaptıklarını, Türk vatandaşlarla bir araya geldiğini, Fransa’da kendisine her türlü kolaylığın sağlandığını dile getirdi.

Fransa hükümetine teşekkür eden Bozdağ, yerel saat ile 19.00’da Almanya’nın Gaggenau kentinde Türk vatandaşlarına hitap edeceğini ancak toplantıya saatler kala otopark yetersizliği gerekçe gösterilerek belediye tarafından toplantının iptal edildiğini bildirdi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜYLE İZAH EDİLEBİLİR DURUM DEĞİL”

Vatandaşların başka yerde toplantı yapmak için çalışma yaptığını ancak bulunan başka yerlerde de toplantı yapılması konusunda polisin engeller çıkardığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

“Maalesef bugün izinleri alınmış, her türlü çalışması yapılmış bir buluşmayı yapma fırsatı bulamadık. Her defasında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan ve kendileri dışındaki herkesi bu konudaki eksikleriyle suçlayan, bunu eleştiri haline getiren Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir.

Toplantı hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin teminat altına aldığı bir hak. İfade hürriyeti bunun kapsamında son derece önemli bir hak hem AB’nin hem Avrupa Konseyinin hem de demokratik hukuk devletlerinin vazgeçilmez özelliklerinden biri. İnsanlar bir araya geliyor, orada kendilerini ifade etmek istiyor, istedikleri bir konuşmacıyı getirip onu dinlemek istiyor, ona da izin vermiyorsunuz. Bunun adına da ‘demokrasi’ diyorsunuz, ‘Bizde ifade özgürlüğü var’ diyorsunuz. Böyle bir takdim yapılıyor. Kusura bakılmasın, çok net bir şekilde söylüyorum, bu demokrasiyle, ifade hürriyetiyle izah edilebilir bir şey değil. Hukuk devletine yakışan bir şey hiç değil. Bir bakanın kendisini ifade etmesine izin vermeyen bir demokrasi olabilir mi?”

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’den “yasak” açıklamasıalmanya-disisleri-bakani-gabrielden-yasak-aciklamasi,xrRDkEqU50WCzPnh5LNNeQ

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye’nin gazeteci Deniz Yücel’e olan muamelesinin ikili ilişkilere ciddi derecede zarar verdiğini söyledi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev ziyareti sırasında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin Almanya büyükelçisiyle yeniden konuştuğunu açıkladı.

Alman Bakan Gabriel, Türk büyükelçiye “Türkiye’den Almanya’ya misafirler geldiği zaman onlardan sadece kampanya mitinglerine katılmalarını değil, adalet, ekonomi ya da dışişleri bakanlarıyla diyolaga hazır olmalarını beklediklerini söylediğini” belirtti.

Almanya Dışişleri Bakaı Gabriel, “Mümkün olan en kısa sürede bu sorunu çözmeliyiz, halen var olan hasar olağanüstü derecede büyük” diye konuştu.