Aydın Doğan”Köşeye sıkıştırıldı”

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan için ‘akaryakıt kaçakçılığı’ ve ‘örgüt liderliği’ suçlamalarıyla 23 yıla kadar hapis cezası istendiği öne sürüldü.

Hükümete yakın üç gazetenin ortaya attığı iddia, uluslararası haber ajansı Reuters tarafından da servis edildi. Reuters, şirket yetkililerinden yanıt alamadıklarını da kaydetti.

Sabah, Star ve Yeni Şafak gazetelerinde bugün yer alan haberlere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Petrol Ofisi’nde 2001-2007 döneminde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Petrol Ofisi’nin Doğan Grubu kontrolünde olduğu dönemde çeşitli ülkelerden temin ettiği ham petrolü, Britanya’da kurduğu POINT ve POUK adlı iki paravan şirket üzerinden getirtmiş gibi gösterdiği ve bu yolla vergi kaçırdığı iddia edildi.

Kaynak belirtilmeyen haberlere göre o dönem Petrol Ofisi’nin sahibi Aydın Doğan hakkında akaryakıt kaçakçılığı örgütünün lideri olduğu iddiasıyla 23 yıla kadar hapis talep edildi. Haberlerde örgütün diğer liderinin ise Ersin Özince olarak görüldüğü öne sürüldü.

İddiaya göre Hanzade Doğan Boyner de iddianamede

Star gazetesindeki habere göre iddianamede ayrıca İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner’in de aralarında bulunduğu 47 kişinin ‘örgütlü kaçakçılık’ suçuna karıştığına da yer verildi.

Reuters ajansı, Doğan Holding ve İş Bankası yetkililerinden yanıt alamadığını kaydetti.

Ne olmuştu?

İddiaları haberleştiren Reuters, arkaplan olarak şu bilgileri aktardı:

-Petrol Ofisi’nin Mart 2000’deki özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi İş Bankası ve Doğan Holding konsorsiyumu vermişti.
-2002 yılında Doğan Holding-İş Bankası ortaklığı kamunun Petrol Ofisi’nde kalan paylarını da satın almıştı.
-İş Bankası Petrol Ofisi’ndeki paylarını 2005’te Doğan Holding’e satmıştı.
-Hükümet ile zaman zaman ters düşen Doğan Grubu’nun kontrolündeki Petrol Ofisi’ne 2007 yılında 985 milyon TL vergi cezası tebliğ edilmiş; indirim sonrası Doğan Holding 275 milyon TL ceza ödemesi yapmıştı.
-Doğan grubu Petrol Ofisi’ndeki hisselerini 2010 yılında Avusturya merkezli OMV’ye satmıştı.
-Maliye Bakanlığı tarafından Doğan Holding bünyesindeki Doğan Yayın Holding ve bağlı şirketlerine de 2009 yılında 3.8 milyar lira tutarında vergi cezası kesilmiş, daha sonra uzlaşmaya gidilmişti.
-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut ise, geçtiğimiz aylarda İş Bankası’nın gerekli düzenlemeler yapılarak acilen kamu bankası haline getirilmesi gerektiğini söylemişti.