KERKÜK’ TE KÜRT BAYRAĞI KRİZİ

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bağımsızlık için yeni hamleler yapmaya başladı. IŞİD bahanesiyle fiilen Kerkük’ü işgal eden Erbil yönetimi, Nevruz’da şehire ‘Kürdistan’ bayrağı dikmeye hazırlanıyor.
Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretinde havaalanlarına “Kürdistan” bayrağı asılarak karşılanması sonrasında 2. İsrail Devleti’nin sınırlarının genişletilmesi için faaliyetler yoğunlaştı. Barzani’nin Türkiye temsilciliği yetkilileri Türkiye’nin “Bağımsız Kürdistan”a karşı çıkmama sözü verdiklerini açıklarken, Amerikalıların da Barzani’ye desteği arttı. IŞİD bahanesi ile bölgedeki askeri gücünü arttıran ABD, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin sınırlarını genişletmesine de göz yumdu. ABD desteğini arkasına alan Erbil, son günlerde bağımsızlık ilanı için çabalarını yoğunlaştırdı.

KERKÜK’E ‘KÜRDİSTAN’ BAYRAĞI

IŞİD bahanesiyle Kerkük yönetimine fiilen el koyan IKBY yönetimi, Kerkük’te durumunu pekiştirmek için yeni kararlar aldı. IKBY’nin bir Türkmen şehri olan Kerkük’e Kürdistan bayrağı çekilmesi için hazırlıklara başladığı bildirildi. Kerkük Valiliği, Nevruz Bayramı nedeniyle Kerkük’te hükümet binalarına Irak bayrağının yanında Kürdistan bayrağı çekilmesi için valilik tarafından il meclisine teklif sunulduğu belirlendi.

Türkmenler ve Araplar Kerkük’e Kürdistan bayrağı çekilmesine şiddetle karşı çıkarken, Irak Merkezi Hükümeti’nin de Kerkük’e “Kürdistan” bayrağı çekilmesine şiddetle karşı çıktığı öğrenildi. Barzani yönetiminin IŞİD bahanesiyle oldubitti peşinde olduğunu kaydeden kentin Türkmen ve Araplarının Kerkük’e “Kürdistan” bayrağı çekilmesi durumunda şehirde ciddi çatışmaların yaşanabileceği konusunda uyardıkları ifade edildi. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticisi olduğunu hatırlatan Araplar ve Türkmenler, Kerkük’te huzur sağlanması için şehre “Kürdistan” bayrağı çekme girişiminden vazgeçilmesini istedi.

TÜRK DEVLETİ’NE ANLATAMADIK

Barzani yönetiminin geçmişte de benzer girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Araplar ve Türkmenler, Maliki döneminde Maliki’nin buna tepki olarak Irak bakanlar kurulu toplantısını Kerkük’te yaptığını hatırlattılar.
VALİ KIŞKIRTIYOR
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani”nin atadığı Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentteki tüm kamu kurum binalarına “Kürt bayrağı çekilmesini” istedi. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in, Kerkük’e Kürdistan bayrağı asılmasıyla ilgili emri kentte gerginliğe yol açtı.
“BİZE DOKUNANA BİZ DE DOKUNACAĞIZ”

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi iser bu hamlenin karşılığı olarak “Valilik, Kürdistan bayrağı astırınca,

biz de caddelere, evlere Türkmen bayrağı asmaya başladık. Bize dokunana biz de kesinlikle dokunacağız” diye konuştu.

Vali Necmeddin Kerim, Kerkük’e Kürdistan bayrağı çekilmesini, “Türkiye’nin başkenti Ankara, en büyük kenti İstanbul’da Kürdistan bayrağı çekiliyorsa Kerkük’te niçin çekilmesin” sözleriyle savundu.

SALİHİ: KERKÜK İHTİLAFLI BİR BÖLGE

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi gelişmeleri değerlendirdi. Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre Kerkük’ün ihtilaflı bir bölge olduğunu belirten Salihi şu açıklamaları yaptı:

“Kerkük’te, Kürdistan bayrağı asılırken, Türkiye dışında ne Irak hükümetinden ne de ABD’den bir ses çıkmadı. Kerkük Valisi ve onunla birlikte hareket edenler, PKK’yı pompalayıp Kerkük’ün her tarafına sözde bezlerini, örgüt başının fotoğraflarını astılar. Bunlara seyirci kalındı. Şimdi de Kürdistan bayrağının Kerkük’te resmi binalara asılmasıyla ilgili emir, Kerkük’ün geleceğini tehdit eden bir konudur. Yaşanan gerginlikle, Kerkük’te fiilen tehlikeli bir duruma gidildiğini gösteriyor. Mücadele etmemiz gerekiyor. Valiliğin, PKK’nın desteğiyle attığı adıma Kürt partileri de razı değil. Valilik, Kürdistan bayrağı astırınca, biz de caddelere, evlere Türkmen bayrağı asmaya başladık. Bize dokunana biz de kesinlikle dokunacağız. Vali en büyük desteğini PKK’dan alıyor. Bu istismara bir an önce son verilmesini istiyoruz. Aksi halde Kerkük’te istenmeyen olaylar yaşanır. Kerkük’ü bir Kürt şehri gibi göstermeye çalışıyorlar. Kürdistan bayrağı kaldırılana kadar biz de bayrakları asacağız.”

TÜRKMENLER, BAYRAKLARIN ÖNÜNDE NÖBET TUTUYOR

Gençler Kerkük’ün her mahallesine ve sokağına Türkmen bayrağı asıyor. Yetkililer, Türkmen Cephesi ve partilerinin üzerine ateş açılırsa karşılık vereceklerini açıkladı.