TGC:Referandum sürecine gölge düşürülüyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, referandum sürecini haberleştiren gazetecilere yönelik hedef gösterme, nefret söylemi ve tehditlerin arttığına dikkat çekti. TGC Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada, “Bu yaklaşım demokratik koşullarda gerçekleşmesi gereken referandum sürecine gölge düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır” denildi.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Halkın haber alma ve bilgilenme hakkı için yapılan gazetecilik mesleği ne yazık ki Türkiye’de sürekli hedef gösterilmektedir. Bu demokrasi dışı tutum referandum sürecinde de artarak sürmektedir. Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere konu olduğu üzere bazı belediye başkanı, kaymakam gibi devletin temsilcilerinin referandum sürecini haberleştiren meslektaşlarımızı tehdit ettikleri görülmektedir. Bu yaklaşım demokratik koşullarda gerçekleşmesi gereken referandum sürecine gölge düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır. Demokratik toplumlarda halkın gerçekleri öğrenmesinden kimse korku duymamalıdır.

HALKIN HABER ALMA, BİLGİ EDİNME HAKKI DEMOKRATİK TOPLUMUN TEMELLERİNDENDİR

Halkın haber alma, bilgi edinme hakkı demokratik toplumun temellerindendir. Halk adına kamunun gözcülüğünü üstlenen basının işlevini yerine getirebilmesi özgür olmasına bağlı olduğundan basın özgürlüğü, herkes için geçerli ve yaşamsal bir özgürlüktür. İfade özgürlüğü; çoğulculuğun temelidir. Tüm siyasetçilere, devletin temsilcisi olan valilere, belediye başkanlarına, kaymakamlara halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilerin güvenli koşullarda çalışmasını sağlamakla yükümlü olduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.”