‘‘Açıkça bir siyasi operasyon’’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) yarın yapılması beklenen oylamada Türkiye’nin yeniden denetim sürecine alınması gibi bir kararın alınmamasını umduklarını belirterek, talebin ‘açıkça bir siyasi operasyon’ olduğunu söyledi.

‘Ak Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Kalın’a yarın AKPM’de yapılacak bir oylamada Türkiye’nin yeniden 2004 yılı öncesinde olduğu gibi denetim sürecine alınması halinde ilişkilerin nasıl etkileneceği ve bunun Türkiye’nin AB ile müzakerelere etkisi soruldu.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden olduğunu belirten Kalın, “Umarız AKPM’de bu yönde (denetime almak gibi) bir karar olmaz; biz Avrupa Konseyi ile ilişkilerimizi önemsiyoruz. AKPM’de Türkiye’nin yeniden denetime alınması talebi açıkça siyasi operasyondur” diye konuştu.

‘Şartlar yerine gelirse Türkiye-AB ilişkileri tekrar rayına oturur’

Referandum sürecinde Türkiye’ye gözlemci olarak gönderilen Avrupalı temsilcilerin ‘açıkça PKK’yı desteklediğini’ savunan sözcü, yazılacak raporun ‘tarafsız’ olmayacağını söyledi.

Kalın şöyle devam etti: “Türkiye-AB göçmen anlaşmasının gereğini yerine getirmek Avrupa’nın sorumluluğudur. Mülteciler için AB’nin vaat ettiği 3 milyar avro yardımın ancak 790 milyon avrosu Türkiye’ye geldi. Vize serbestisi anlaşmasının şartlarının yerine getirilmesi halinde Türkiye-AB ilişkileri tekrar rayına oturur.”