‘Referandumun meşruiyeti hakkında soru işaretleri var’

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Türkiye’nin yeniden denetim sürecine alınmasına ilişkin bugün yapılacak oylamada, Türkiye’de hak ihlallerine ilişkin altı madde daha eklendi.

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre oylama öncesinde denetleme komitesi, Türkiye’nin 2018’e kadar denetim sürecine alınmasını öngörürken, idam cezası ve referandum sırasında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı ‘mühürsüz’ kararının da aralarında yer aldığı altı maddelik değişiklik önergesi sundu.

Karara eklenmesi talep edilen önergede idam cezasının Avrupa Konseyi üyeliği ile uyuşmadığı ve toptan bir cezalandırmadan parlamentonun kaçınması gerektiği; böyle bir kararın üyeliği tehlikeye sokacağı belirtilirken, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin yerel yönetimlerle ilgili konvansiyonunu ihlal ettiği ve HDP ve DBP’li belediye eş başkanlarının serbest bırakılması gerektiği kaydedildi.

Denetleme komitesi, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrası kurulan inceleme komisyonunun tam olarak aktif hale getirilmesi ve hakkında soruşturma yürütülen kişilerin önceki durumlarına dönmesinin önünün açılmasını talep etti.

‘Referandumun meşruiyeti hakkında soru işaretleri var’

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) raporunu dayanak gösteren komite, referandumun adil bir şekilde gerçekleşmediğini ve ‘Evet’ ve ‘Hayır’ arasında eşitlik bulunmadığını kaydederken, referandumun meşruiyetini de sorguladu: “YSK’nin bu iddiaları ciddi şekilde araştırması gerekir.”

Komite, anayasa değişikliğindeki 18 maddeyle ilgili Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerine uyulması gerektiğini dile getirdi.