YSK REFERANDUMUN İPTAL İSTEĞİNİ REDDETTİ

YSK referandumun iptali için yapılan başvuruları reddetti. Oylamada 10 üye ret oyu verirken 1 üye kabul oyu verdi.

Yüksek Seçim Kurulu 16 Nisan tarihinden gerçekleştirilen referandum ile ilgili tüm itirazları reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; “Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nın tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler bugün saat 10.39 başlayan Yüksek Seçim Kurulu Toplantısı’nda görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin ret, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir.”
TEZCAN:KARAR BİZİ MUTLU ETMEDİ
CNN Türk canlı yayınına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan şunları söyledi:

İptal talebimizi reddetti. Öncelikle oy çokluğuyla reddedilmiş talebimiz. 10 üye ret oyu kullanmış, bir üye iptali gerekir demiş. O bir üyeye teşekkür ediyoruz. Ama karar bizi mutlu etmedi. Bu YSK, sayım döküm sırasındaki bu tutum nedeniyle seçimlere meşruiyet sorunu yaratmıştır. Bu seçimleri gayri meşru noktaya düşürmüştür. Sorunlu bir kampanya süreci yaşanmıştı, sorunlu oylama süreci yaşandı.

YSK mühürsüz oy pusulaları ve zarfları geçerli hale getirmiştir. Kanuna açık bir aykırılıkla geçerli hale getirmiştir. Bugün iptal kararı verseydi Türkiye yeni bir noktaya gidecektir. YSK kendisini birincisi kanun koyucunun yerine koymuştur. Mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli sayılması suretiyle, YSK seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize oy hırsızlığı…

O gün sabahtan Türkiye’de hiçbir seçimde karşılaşmadığımız, eksik oy pusulası ve zarfların göndertildiği ihbarları geldi. YSK’ya bildirdik, bize ‘paketleme hatası’ dediler.