”Erdoğan’ın AKP ye katılımı hukuksuz”

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda cumhurbaşkanının partisiyle aidiyetinin kesilmesi maddesinin olduğunu belirterek “Dün AKP kongresinde yürürlükte olan bir kanunun hükümlerine açık bir şekilde aykırılık yapılmıştır. CHP olarak buna itirazlarımız olacak” dedi.

Erdoğan, tek aday olarak seçime girdiği AKP’nin 3’üncü olağanüstü kongresinde 1414 oyla genel başkan seçilmişti.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında parti olarak kongreye katılmadıklarını hatırlatan Özel, ‘Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun dördüncü maddesine göre ‘cumhurbaşkanının partisiyle bağının kesilmesi’ gerektiğini kaydetti.

Özel şöyle konuştu: “Ne diyor dördüncü madde: ‘Eğer cumhurbaşkanı seçilen kişinin bir partiye aidiyeti varsa o parti ile bağı kesilir.’ Anayasadaki bağlayıcılık ortadan kalktı bu ama ‘Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’ndan kalkmadı. İlla bu anayasa değişikliğine uygun olarak cumhurbaşkanı bir partiye üye olmak istiyorsa, bu maddenin kaldırılması gerekirdi. Dün AKP kongresinde yürürlükte olan bir kanunun hükümlerine açık bir şekilde aykırılık yapılmıştır. O zaman hiçbir kanunda uyum çalışması yapmayın. CHP olarak bu konuda itirazlarımız olacak.”

‘Yıldırım’ın MKYK’dan istifa etmesi lazım’

Özel, AKP’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesinde bulunan Başbakan Binali Yıldırım’ın partisinin grup toplantısında konuşabilmesi için bu görevinden istifa etmesi gerektiğini, bunun AKP’nin grup içi yönetmeliğinde de yazdığını söyledi.

CHP’li vekil şöyle konuştu: “AKP grubunu uyarıyoruz; Binali Yıldırım’ı grup başkanı seçerseniz MKYK’dan istifa etmesi lazım. MKYK’da duracaksa ve genel başkan vekili olacaksa buraya başka bir grup başkanı seçmeniz lazım. Anayasada bir değişiklik yapıp, onu şaibeli ve mühürsüz yüzde 51 ile hayata geçireceksiniz, apar topar diğer kanunlarda bu kadar açık aykırılıklar varken gelip ‘Ben cumhurbaşkanı oldum, başbakanı muavin koltuğuna koydum’ diyemezsiniz. Burada gördüğümüz iş kanun tanımazlık, hukuk tanımazlıktır.”