Merkel ;Erdoğan’a İNCİRLİK ‘ten çekiliriz dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İncirlik’teki askerleri için milletvekillerine ziyaret izni verilmemesi durumunda üsten ayrılmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Üssü son olarak geçen yıl Alman savunma bakanı ziyaret etmişti.
Merkel, Brüksel’de gazetecilere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu görüşeceğini belirterek şunları söyledi: “Bizim için bunun vazgeçilmez olacağını açıkça söyleyeceğim. Çünkü biz bir parlamento ordusuna sahibiz. Askerlerimizin meclis üyeleri tarafından ziyaret edilebilmeleri gerekir. Aksi takdirde İncirlik’i terk etmek zorundayız. Ziyaretler Alman ordusunun faaliyetleri için esas teşkil etmektedir.”

Erdoğan Brüksel’e ziyaretinden önce, “Böyle bir şey de eğer yapacak olurlarsa bizim için çok da böyle önemli bir sorun değil bu. Giderlerse biz ‘Güle güle’ deriz, başka bir şey değil” demişti.

Tırmanan gerginlik

Almanya’nın ‘Ermeni soykırımı’nı kabulüyle gerilmeye başlayan ilişkiler, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamalarına Almanya’dan yükselen eleştiriler, Diyanet’a bağlı imamların casusluk faaliyetleri, 15 Temmuz’dan sonra Almanya’ya sığınanların iade edilmemesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘Nazi çıkışı’yla iyice bozulmuştu. Ankara’nın ‘İncirlik vetosu’ nedeniyle Almanya’nın Türkiye’deki askerlerini çekmesi de gündemde.