Tezcan: ‘Bayramlarımızdan elinizi çekin’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 19 Mayıs kutlamalarına ilişkin “Bayramlarımızı engelleme çabaları boşuna değildir. Ortak değerlerimizi tahrip etmeye dönüktür. İktidara sesleniyorum bayramlarımızdan elinizi çekin” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek MYK gündemini değerlendirdi.
“OHAL, DARBENİN SİYASİ AYAĞINI ORTAYA ÇIKARMA GİRİŞİMLERİNİ ÖRTME ARACINA DÖNÜŞMÜŞTÜR”
Olağanüstü Halin (OHAL) bir an önce kaldırılması gerektiğini belirten Tezcan, “OHAL’in yerleşmeye başladığını görüyoruz. Türkiye her geçen daha anormalleşiyor. İktidar OHAL rejiminin tadını almış bundan bir türlü vazgeçemiyor. OHAL şartlarında bir referandum yapıldı. Toplum büyük bir baskı altında yönetiliyor. OHAL’in derhal kaldırılması gerekiyor. Temel sorunlar çözülmek isteniyorsa hızla normale dönülmeli. OHAL, darbenin siyasi ayağını ortaya çıkarma girişimlerini örtme aracına dönüşmüştür. OHAL darbenin siyasi ayağını gizleme aracı olarak kullanılmaktadır. OHAL inceleme komisyonu daha dün kuruldu. Komisyonun mağduriyetleri incelemek için değil mağduriyetlerin yargı önünde incelenmesini geciktirmek için kurulduğu çok açık. Bu komisyon, yargı denetimini öteleme ve erteleme aracı olarak kullanılmaktadır. Bunun için oluşturulmuştur” ifadelerini kullandı.
“DARBE ARAŞTIRMA KOMİSYONUN RAPORUNU SUNMASI ERDOĞAN VE İKTİDAR TARAFINDAN ENGELLENİYOR”
Tezcan, “Darbe araştırma komisyonu hala raporunu sunamadı. Komisyonun raporu sunması özel olarak başta sayın Erdoğan olmak üzere iktidar tarafından engelleniyor. Komisyonun çalışması neden engellendi? Sayın Cumhurbaşkanı 8 ay önce, ‘at izi, it izine karıştı’ demişti. Bu mesele at izi, it izine karıştı diyerek geçiştirilebilecek basit bir mesele değildir. Bu izlerin arasında kaybolan hayatlar var. Basit bir sorun değildir. İntihar edenler var. Dramlar var. Bir an önce OHAL kaldırılmalı” diye konuştu.
“TUTUKLU GAZETECİLERİN TAHLİYELERİNİ BEKLERKEN YENİ TUTUKLAMALARLA KARŞILAŞIYORUZ”
Tezcan, “Tutuklu gazetecilerin tahliyelerini beklerken ne yazık ki yeni tutuklamalarla karşılaşıyoruz. Attığı bir trafik kazası haberi manşeti nedeniyle gazetecilerin tutuklandığı bir Türkiye. Abdülhamit döneminin istibdat uygulamalarının daha ötesine geçen uygulamalarla Türkiye karşı karşıya. Gazeteciler manşet atmaktan haber yazmaktan korkar hale gelmiştir. Savcılara ve hakimlere sesleniyorum bu uygulamalarla yaşanamaz hale getirdiğinizi bu ülkede sizler de yaşamak zorundasınız. İktidar ile birlikte nefes alınmaz hale getirdiğiniz bu ülkede sizler de yaşamak zorundasınız. Bir gün yarattığınız canavarlar sizleri de pençesinin altına alabilir. Daha önceki örneklerde olduğu gibi” ifadelerini kullandı.
“TBMM, MÜHÜRSÜZ SEÇİMİN GAYRİMEŞRU SONUÇLARI ÜZERİNDEN HSYK’YA 7 ÜYEYİ SEÇTİ”
16 Nisan referandumuna değinen Tezcan şu ifadeleri kullandı: “Bir mühürsüz seçimin üzerinden oluşturulan gayri meşru ortamda yine mühürsüz anayasaya dayalı kurumlar gayrimeşru bir biçimde oluşturulmaya çalışılıyor. HSYK’dan bahsediyorum. Dün TBMM, mühürsüz seçimin gayrimeşru sonuçları üzerinden HSYK’ya 7 üyeyi seçti. Bu kaçak inşaat ortak olmadık, olmayacağız. TBMM’de o nedenle oy kullanmadık.
YARGI BİR KERE DAHA CEMAATLERİN VE SİYASETİN İTTİFAKINA TESLİM EDİLİYOR
Görüyoruz ki ortaya çıkan tabloda, yargıda yeni bir cemaat siyaset ittifakı oluşturulmaktadır. Bu tabloda yeni bir paralel devlet yapısı oluşturulmaktadır. Türkiye’de dün iktidar cemaat ittifakı ile ülkeyi paralel devlet yapısına teslim eden AK Parti anlayışı bugün aynı şekilde yargıda bir yeni bir paralel yapı oluşturma girişimi içinde. Görülüyor ki huylu huyundan vazgeçmiyor. ‘Allah da millet de bizi affetsin’ sözleri samimi bir özür değilmiş. Aynı şekilde yargı bir kere daha cemaatlerin ve siyasetin ittifakına teslim ediliyor. Bunun sonuçlarını 15 Temmuz’da gördük. Bunun sonuçlarının ise önümüzdeki günlerde nereye götüreceğini düşünmek istemiyoruz.”
“İKTİDARA SESLENİYORUM BAYRAMLARIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN”
19 Mayıs kutlamalarına ilişkin Tezcan, “Bayramlarımıza yönelik yasaklama zihniyeti aynı şekilde hayret verici bir biçimde devam ediyor. Beşiktaş Belediyemizin İstanbul’da 19 Mayıs nedeniyle yapmak istediği kutlamalar güvenlik gerekçesi bahanesiyle engelleniyor. Gerçek niyetin ne olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki Ak Parti iktidarı döneminde Türkiye’de ortak değerlerimize yönelik sistemli i bir saldırı hala devam ediyor. Atatürk’e yönelik hakaretlerin artması, kurumsal olarak belirli yapılardan destek alması boşuna değildir. Bayramlarımızı engelleme çabaları boşuna değildir. Ortak değerlerimizi tahrip etmeye dönüktür. İktidara sesleniyorum bayramlarımızdan elinizi çekin. Belli ki, AK Parti iktidarı mevcut bayramlarımızı unutturup yeni bayramlar icat etme niyetinde. Bunu biliyoruz ancak bu fantezilerden vazgeçmenizi tavsiye ediyoruz. Bu fanteziler sizi selamete değil ancak felakete götürür. Her yerde bayramlarımızı kutlamaya devam edeceğiz. 19 Mayıs’ta Ankara’da Kızılay’da il örgütü önünde toplanıp bğüyük önde Mustafa kemal Atatürk’e, Anıtkabir’e gideceğiz. Türkiye’nin her yerinde Coşkulu bir şekidle 19 Mayıs’ı kutlayacağız.
Bayramlarını unutan milletler, millet olma niteliklerini kaybederler. Bayramlarını unutturmak isteyen iktidarlar kendi milletine en büyük ihanetin içinde olan iktidarlardır” diye konuştu.
“TEK ADAM REJİMİNİN TAŞIYICI KOLONU OLANLARIN CHP’YE SÖYLEYECEK SÖZLERİ OLAMAZ”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP’ye yönelik eleştirilerini değerlendirmesi istenen Tezcan, “Tek adam rejiminin taşıyıcı kolonu olanların CHP’ye söyleyecek hiçbir sözleri olamaz. Bunun dışında söyleyecek bir şey yok” dedi.
Tezcan, olası CHP -MYK revizyonunun söz konusu olmadığını söyledi.
“GREVDE OLANLARIN DA BİR AN ÖCE GREVLERİNE SON VERMESİNİ DİLİYORUZ”
Mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın başlattıkları açlık grevine ilişkin bir soruya Tezcan, “Başından beri soruna insani olarak yaklaşıyoruz. Genel başkanımızın çağrısına henüz bir yanıt gelmedi. Bir insanın hayatı herşeyin üzerinde. Ortak girişimler oluşturulmalı. Grevde olanların da bir an öce grevlerine son vermesini diliyoruz” dedi.
“CUMHURBAŞKANI’NIN TÜRKİYE LEHİNE ELDE ETTİĞİ SONUÇLARI MERAKLA BEKLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile olan görüşmesini değerlendirmesi istenen Tezcan, “Her şeyden önce Türkiye’nin milli çıkarlarına önem veriyoruz. Türkiye’nin çıkarları herşeyin üzerindendir. Türkiye’nin yarına olan adımların atılmasını her zaman bekleriz. Sayın Cumhurbaşkanın Trump ile olan görüşmesini ayrıntıları henüz paylaşılmadı. Yavaş yavaş düşüyor. Sayın Cumhurbaşkanın bu görüşmede Türkiye lehine elde ettiği sonuçları büyük bir merakla bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
AKP OLAĞANÜSTÜ KONGRESİNE CHP’DEN KATILIM
Hafta sonu yapılacak olan AK Parti olağanüstü kongresine CHP’den katılımın olup olmayacağına ilişkin bir soruya Tezcan, “AK Parti kongresine temsilen bir arkadaşımız gidecek. Nezaket kuralıdır. Bunun ötesinde partili cumhurbaşkanı olmasının millet ile gönül bağının kopacağını söylemiştik. Parti genel başkanı olduğu zamanda bir partinin genel başkanı ölçüsünde nezaket, protokol çerçevesinde hareket edeceğiz” diye yanıt verdi.