ABD ile ”KORUMA” krizi

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’taki Washington ziyareti sırasında Türk Büyükelçiliği rezidansı önünde çıkan büyük kavga nedeniyle iki Türk vatandaşı ABD’de tutuklandı. Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham ile Washigton Belediye Başkanı Muriel Bowser ortak basın toplantısı düzenledi.

Newsham, “Türk korumaların barışçıl gösteri yapanlara saldırdığını keşfettik. Olaya karıştığı tespit edilen 16 kişi hakkında yakalama kararı çıkardık. 2’si Kanada, 2’si ABD, geri kalanlar ise Türk vatandaşı. Şu ana kadar 2 kişi tutuklandı. Olaya karışan diğer Türk güvenlik görevlileri hakkında yakalama kararı var. Hâlâ kimliği tespit edilememiş kişiler de var. Bu kişiler ABD’ye gelirlerse tutuklanacaklar. Bu kişilerin ABD’ye gelip suçlamalara cevap vermelerini bekliyoruz. Kimliğini tespit edemediğimiz kişilerin fotoğraf ve görüntülerini bugün yayınlayacağız” dedi.

Basın toplantısının yapıldığı salonda yer alan, 16 Mayıs’ta Türk Büyükelçiliği Rezidansı önünde protestoculara saldıran Türklerin fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde ‘Wanted-Aranıyor’ yazan panolar dikkat çekti.

Güvenlik görevlilerinden Sinan Narin Virginia’da, Eyüp Yıldırım ise New Jersey’de “yaralamaya yönelik ağır saldırıya karıştıkları” iddiasıyla tutuklandı. Türk Büyükelçiliği, Narin ve Yıldırım’ın tutukluluğunu doğruladı. Olaylara karışan Türk korumalardan 7’sine karşı ağır nitelikli saldırı, 5’ine karşı da hafif ceza davası açılacağı belirtiliyor.

BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI
ABD’nin, Erdoğan’ın 12 koruması hakkında yakalama kararı çıkarmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Alınan kararın yanlış ve yanlı olduğu ifade edilerek Türkiye’nin tepkisi ABD Büyükelçisi Bass’a iletildi.Kaynak:Hürriyet