Almanya ,Erdoğan ‘ı istemiyor mu ?

Almanya nın,Erdoğan’ ın miting yapmasına izin vermemesinin altında aslında Almanya’ ya gelmesinin istenmediğinin yattığı öne sürülülyor.Konunun diplomatik nezakete sığmayacağı fakat önce korumalara uygulanan ambargo, arkasından da miting yapılmasına izin verilmeyeceğinin açıklanmasını ardında yatan asıl nedenin Erdoğan’ ın bu gelişmelere kızıp seyahatinden vazgeçecebileceği üzerine bu hesapların yapıldığı kulislerde dolaşıyor.
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın etkinlik düzenlemesini ‘veto’ etti.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre Bild gazetesine konuşan Schulz, temmuz ayında Hamburg’da düzenlenecek G20 zirvesi için ülkeye gelecek Erdoğan’a ilişkin “Kendi ülkelerinde değerlerimizi ayaklar altına alan yabancı politikacılar Almanya’da provoke edici konuşmalar yapacakları etkinlikler düzenleyemez. Türkiye’de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemesini istemiyorum” dedi.

‘Somut çizgi belirlenmeli’

AKP’li siyasetçilerin referandum öncesi etkinliklerinin Almanya’da iptal edildiğini hatırlatan Schulz, “Burada önemli olan salonların yangın koruma önlemleri ya da park yerlerinin sayısı değil. Burada önemli olan Erdoğan’ın iç politik sorunları Almanya’ya taşımaması. Alman hükümeti, kentleri bu konuda zor durumda bırakamaz. Bence somut bir çizgi belirlenmesine ihtiyaç var” diye konuştu.
DIŞİŞLERİ TEPKİLİ
Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın miting düzenlemesine ‘sıcak bakmayan’ Almanya’nın ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalıştığını savundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz’un “Türkiye’de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemesini istemiyorum” demesine atıfta bulunularak, “Almanya’daki bazı siyasetçilerin açıklamalarında iç politika hesaplarına dayandığı anlaşılan, kabul edilemez yorumlar yapmaları esef vericidir” dendi.

‘Çifte standardı bir kez daha ortaya koyuyor’

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Özellikle Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapmış bir kişinin toplanma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yaklaşımı, karşı karşıya bulunduğumuz zihniyetin gerçek yüzünü ve başkalarına ders vermeye çalışanların çifte standardını bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu şahsın Cumhurbaşkanımıza yönelik kabul edilemez ifadelerini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz.”

Almanya, Erdoğan’ın ülkede etkinlik düzenlemesini istemiyor. Öte yandan Erdoğan’ın ABD’de kavgaya karışan korumalarının ülkeye alınmayacağı da açıklanmıştı.

Referandum sürecinde de AKP’li siyasetçilerin Almanya’da miting yapmasına izin vermemişti.