Bu yıl pirinç üretimi bollaşacak

Uluslararası pazarlarda şeker hariç; tahıl,et,
bitkisel yağ ve süt ürünlerinde artış görüldü….

Soya fasulyesi, tüm zamanların rekorunu kıracak gibi….

Buğday üretiminde yüzde 2.2 daralma,
pirinçte bol ve yoğun üretim olacak…

Gıda Endeksi, Mayıs ayında,Nisan’a göre yüzde
2.2; Mayıs 2016’ya göre yüzde 10 artış gösterdi…..

Dünya et üretimi, üçüncü senede de durgunlaşacak !……..

Haber:Halim UTLU
Buğday üretiminde yüzde 2.2 daralmanın öngörüldüğü uluslararası piyasalarda, bunun Güney Amerika ve Afrika’nın güneyinde küresel mısır üretimindeki yüzde 1.4 artış ve küresel pirinç üretimindeki yüzde 0.7’lik artış ile dengelenmesi beklenirken, küresel tahıl üretiminin yüzde 0.5 düşerek, 2594 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
Küresel buğday fiyatlarının özellikle sezonun ilk yarısında sabit kalması,pirinç arzının da rezervlerin düşme ihtimali olmasına rağmen, bol ve yoğun olması öngörülüyor. Küresel yağlı tohum üretiminin 2016/17 sezonunda, özellikle soya fasulyesindeki verim seviyesinden dolayı, tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. İlk göstergeler 2017/18 sezonu için de iyi arza işaret ediyor.
Küresel gıda ithalat faturası,1.3 trilyon dolara yükseldi
Artan nakliye masrafları ve geniş ithalat hacmi, küresel gıda ithalat faturasını bu sene 1.3 trilyon Amerikan dolarına yükseltirken, bu oranın 2016’ya göre; yüzde 10.6 artış gösterdiğini duyuran BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO),altı ayda bir açıkladığı Gıda Görünümü Raporuyla paylaştı.8 Haziran tarihli bu rapora göre;az gelişmiş ülkeler, düşük gelirli gıda açığı olan ülkeler ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin gıda ithalat faturaları et, şeker, süt ve yağlı tohum ürünlerinin geniş ithalatından dolayı daha fazla yükseldi. Yükselen ithalat faturaları balık haricindeki tüm gıda sektörleri için öngörülüyor.
Gıda Endeksi, Mayıs 2016’ya göre yüzde 10 artış gösterdi
Balık sektörü ise artan ulusal pazar talebinden dolayı gelişmekte olan birçok ülkede, artan şekilde ulusal su ürünleri sektöründeki büyüme ile karşılanıyor. Küresel gıda emtia fiyatları, Mayıs ayında üç ay sonra artışa geçti. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayında 172.6 puan olurken, Nisan ayına göre yüzde 2.2; Mayıs 2016’ya göre ise yaklaşık yüzde 10 artış gösterdi.
FAO Gıda Fiyat Endeksi; uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor. Mayıs ayında şeker haricindeki tüm alanlarda artış yaşandı.
Pirinç üretiminde yoğun artış olacak
Rapor, pazardaki ana gıda malları için en taze tahminlerde bulunurken, bunların hepsinde küresel seviyede iyi arz görülüyor; sadece ulusal veya bölgesel yapmalar olabileceğine işaret ediyor.
Uluslararası buğday fiyatlarının özellikle sezonun ilk yarısında sabit kalması bekleniyor. Pirinç arzının da rezervlerin düşme ihtimali olmasına rağmen, bol ve yoğun olması öngörülüyor.
Küresel yağlı tohum üretiminin 2016/17 sezonunda özellikle soya fasulyesindeki verim seviyesinden dolayı, tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. İlk göstergeler 2017/18 sezonu için de iyi arza işaret ediyor.
Küresel tahıl üretimi, yüzde 0.5 düşecek
Küresel buğday üretiminde yüzde 2.2 daralma öngörülürken, bunun Güney Amerika ve Afrika’nın güneyinde küresel mısır üretimindeki yüzde 1.4 artış ve küresel pirinç üretimindeki yüzde 0.7’lik artış ile dengelenmesi beklenen BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıklanan Tahıl Arz Talep Raporu’na göre;
küresel tahıl üretiminin yüzde 0.5 düşerek, 2594 milyon ton olması tahmin ediliyor.
Dünya et üretiminin üçüncü sene de durgunlaşmasının beklendiği ifade edilen Rapora göre; bunun nedeninin ise Çin’de beklenen düşüşlere bağlanıyor.ABD ve Brezilya’dan ithalatın ise ciddi şekilde yükseltmesi bekleniyor.Bunun yanı sıra,küresel süt üretimin bu sene yüzde 1.4 artması yorumlanıyor. Yükselişin, Hindistan’daki hızlı genişlemeden olacağı ifade ediliyor.