S.Arabistan da veliaht değişikliği

Suudi Arabistan Kralı Selman, İran’la gerilim, Katar krizi, düşük petrol fiyatları ile mücadele ettiği bir dönemde yeğeni Muhammed bin Nayif’i azledip oğlu Muhammed bin Selman’ı (32) veliaht prens yaptı. Suudi televizyonları genç Prens’in selefi Nayif’in (57) elini öperken görüntülerini yayınladı. Prens Nayif ise yeni veliahta bağlılık sözü verdi.

SUUDİ Arabistan’da kraliyet ailesinde sular durulmuyor. Suudi Krallığı, son iki yılda ikinci kez taht yönetiminde köklü bir değişikliğe gitti… 81 yaşındaki Kral Salman, üvey kardeşi Kral Abdullah bin Abdülaziz’in hayatını kaybetmesi üzerine 2015’te tahta geçince, yeğeni Prens Muhammed bin Nayif’i veliaht prens, oğlu Prens Muhammed bin Selman’ı ikinci veliaht ve Savunma Bakanı ilan etmişti. Genç veliahta seleften biatEl Kaide’ye karşı verdiği savaşla bilinen, 2009’da suikast girişiminden kıl payı kurtulan Nayif, hem tecrübeli hem de ABD ve İngiltere gibi Batılı mütteffiklerle iyi ilişkileriyle biliniyordu. Prens Muhammed bin Selman ise ‘genç ve tecrübesiz’ olmakla eleştirildi. Ancak Selman kısa zamanda kendini ‘dünyaya gösterirken’, kraliyet ailesinde taht kavgalarının başladığı söylentileri çıktı.

YEMEN, TRUMP’LA GÖRÜŞME

Savunma Bakanı olduktan sonra agresif politikalar yürüten genç Prens Muhammed, İran destekli Husilerin devrilmesi için iki yıldır Yemen’deki savaşta orduya liderlik ediyor. Binlerce sivilin öldüğü Yemen’deki bu savaş yüzünden Prens, kimilerinin tepkisini çekse de o savunmanın dışında ekonomiye de el attı. Geçen yıl Suudi Arabistan’ın petrole bağımlılığını düşürmeyi planlayan “Suudi Vizyonu 2030” adlı planı açıklayarak, enerji devi Aramco’nun özelleştirilmesini, vergi artışı ve harcama kesintilerini gündeme getirdi. Genç Prens, bu yıl mart ayında ise Washington’a giderek yeni ABD Başkanı Donald Trump’la önemli bir görüşme de gerçekleştirdi. Bu görüşmenin sonrasında mayıs ayında Trump, ilk yurtdışı ziyaretini yaptığı Suudi Arabistan’da milyarlarca dolarlık anlaşmalar imzalarken, İran’a yakın olmakla suçlanan Katar’ın izole edilmesi kararlaştırıldı. Selman, veliaht prens olmasının yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanlığı görevlerini de yürütecek. Suudi Arabistan Bağlılık Konseyi’nin 34 üyesinden 31’inin Selman’ın veliaht prens olarak atanmasına onay verdiği belirtildi. Birinci Veliaht, Başbakan ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif ise tüm görevinden azledildi.