Bilime bile tahammülleri yok….

Bilim adamı ‘pazartesi gününden sonra cehennem sıcakları geliyor’ demiş, Orman Bakanı ise buna tepki göstermiş ve ‘olağanüstü bir durum yok’ diyerek Meteoroloji’nin tahminlerini kanıt göstermişti. Termometre için yapılan bu polemiğin ardından Meteoroloji, bugün için yeni bir rapor yayınladı. Raporda yurt geneli için ‘sıcaklık uyarısı’ yapıldı. Uyarıya göre; İstanbul’da da 4 Ağustos Cuma gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarak 35 dereceyi görecek.1797069-f4sC5lkadıoğlu
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul için önemli bir uyarı yapmış pazartesi gününden (bugün) sonra İstanbul’un yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına gireceğini açıklamıştı. Kadıoğlu “Mümkün olsa 30 Temmuz’dan önce İstanbul’u terk edip kuzeye kaçar ve bir hafta dönmezdim. Sıcak hava dalgası hem de çok kuvvetlisi geliyor” yorumunda bulunmuştu. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu da Kadıoğlu’nun bu açıklamısına tepki göstermiş, “İstanbul’la alakalı sanki çok büyük felaket olacakmış gibi birtakım havalar estiriliyor. Sıcaklık artışı İstanbul’da olmayacak, sıcaklık artışı genelde Güneydoğu, Doğu, İç Anadolu’da olacak.” demişti.
Hava durumuna ilişkin bu açıklamaların ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bugün yaptığı ‘uyarı’ dikkat çekti. Meteoroloji’nin uyarısına göre; yurt genelinde hava sıcaklıkları 5 ila 9 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacak.
İSTANBUL’DA NEM ORANI %90’I GEÇECEK!
Hafta sonuna kadar kademe kademe artan sıcaklıkların yanında artan nem de hissedilen sıcaklığı ciddi derecede yükseltecek. Sıcak havanın etkili olmaya başladığı bugün İstanbul’da nem oranı %59-82 seviyelerindeyken cuma günü ise %64-96 seviyelerine yükselecek. Artan nem oranı mevcut hava sıcaklığından yaklaşık 10 derece daha fazlasının hissedilmesine neden olacak.

İSTANBUL’DA 35 DERECE GÖRÜLECEK!

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Ülkemizde halen mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının bugunden itibaren yurdumuzun Doğu ve güneydoğu bölgelerinden başlayarak ve zamanla iç ve batı bölgelerimizi de etkisi altına alarak artacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının yurdumuzun iç ve doğu bölgelerinde mevsim normallerinin 5-9 kıyı kesimler ile batı bölgelerimizde 2-5 C derece üzerinde seyredeceği, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde ekstrem yüksek sıcaklıklara yaklaşılabileceği tahmin ediliyor. Yapılan son analiz ve tahminlere göre yurdumuzu etkileyecek sıcak hava dalgasının uzun süreli olacağı ve Ağustos ayının ilk 10 günü boyunca etkili olmaya devam edeceği beklenmektedir.
Uzun yıllar Ağustos ayı en yüksek sıcaklık ortalaması 30 derece olan İstanbul ilimizde önümüzdeki hafta sonuna kadar en yüksek hava sıcaklığının mevsim normalleri civarında (29-32 dereceler arasında) olacağı ancak 4 Ağustos Cuma gününden itibaren normallerinin üzerine çıkarak 35 dereceye kadar ulaşabileceği tahmin edilmektedir. İstanbul’da 1 ve 2 Ağustos günleri rüzgarın kuzeydoğu yönünden (poyraz) kuvvetli olarak (40-60 km/saat) eseceği de beklenmektedir.
Önümüzdeki hafta bazı illerimizde olması beklenen en yüksek hava sıcaklığının Ankara, Kayseri, İzmir, Adana’da 37, İstanbul, Bursa ve Erzurum’da 35, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 44, Tunceli ve Malatya’da 42, Gümüşhane’de 40, Antalya’da 39, Samsun ve Trabzon’da 30 dereceye ulaşması beklenmektedir.
Ancak Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de kıyı kesimlerimizde Deniz üzerinden esmesi beklenilen rüzgar nedeniyle nem miktarı fazla olacağından hissedilen hava sıcaklığının daha yüksek olabileceği tahmin edilmektedir.
Vatandaşlarımızın uzun süreli olarak etkili olması beklenen sıcak hava dalgasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları tavsiye olunur.”
GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT

‘Oluşması muhtemel riskler’ başlığı altında ise vatandaşlar ‘güneş çarpmasına’ karşı uyarıldı. İşte Meteoroloji’nin bölge bölge hava durumu tahmini:
pazartesi-hava-durumu
MARMARA
Parçalı ve az bulutlu tahmin ediliyor. Rüzgarın; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor.
BURSA °C, 32°C Parçalı ve az bulutlu
EDİRNE °C, 34°C Parçalı ve az bulutlu
ISTANBUL °C, 30°C Parçalı ve az bulutlu
TEKİRDAĞ °C, 28°C Parçalı ve az bulutlu
EGE
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ; kuzey ve kıyı kesimlerde kuzey yönlerden kuvvetli (40-60 Km/sa) esmesi bekleniyor.
DENİZLİ °C, 39°C Az bulutlu ve açık
IZMIR °C, 37°C Az bulutlu ve açık
MANİSA °C, 37°C Az bulutlu ve açık
AKDENİZ Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
ADANA °C, 37°C Az bulutlu ve açık
ANTALYA °C, 39°C Az bulutlu ve açık
HATAY °C, 34°C Az bulutlu ve açık
ISPARTA °C, 34°C Az bulutlu ve açık
İÇ ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; bölgenin kuzeyinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetlice (30-50 km/sa) esmesi bekleniyor.
ANKARA °C, 32°C Az bulutlu ve açık
ESKİŞEHİR °C, 31°C Az bulutlu ve açık
KONYA °C, 31°C Az bulutlu ve açık
NİĞDE °C, 31°C Az bulutlu ve açık
BATI KARADENİZ
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; Batı Karadeniz kıyılarında kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 Km/sa) esmesi bekleniyor.
BARTIN °C, 29°C Parçalı ve az bulutlu
BOLU °C, 29°C Parçalı ve az bulutlu
SİNOP °C, 26°C Parçalı ve az bulutlu
ZONGULDAK °C, 26°C Parçalı ve az bulutlu
ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevrelerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
AMASYA °C, 30°C Parçalı bulutlu
SAMSUN °C, 26°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
TOKAT °C, 28°C Parçalı bulutlu
TRABZON °C, 26°C Parçalı ve yer yer çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı
DOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık, kuzeydoğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır çevrelerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
ELAZIĞ °C, 39°C Az bulutlu ve açık
ERZURUM °C, 33°C Parçalı ve az bulutlu
TUNCELİ °C, 39°C Az bulutlu ve açık
GÜNEYDOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
ADIYAMAN °C, 43°C Az bulutlu ve açık
DIYARBAKIR °C, 43°C Az bulutlu ve açık
GAZİANTEP °C, 40°C Az bulutlu ve açık
KİLİS °C, 41°C Az bulutlu ve açık
HAKKARİ °C, 34°C Az bulutlu ve açık
DENİZLERDE HAVA
KARADENİZ – Hava Durumu: Parçalı ve az bulutlu, doğusu yer yer çok bulutlu sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, Rüzgar: Batı Karadeniz’de doğu ve kuzeydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), öğle saatlerinden sonra doğusu 4 ila 6 (30-50 km/sa); Doğu Karadeniz’de kuzey ve kuzeydoğudan, akşam saatlerinde doğusu kuzeybatıdan 2 ila 4 (10-30 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 0,5 ila 1,5m, batısı 1,0 ila 2,0m Batı Karadeniz’in doğusu öğleden sonra 1,5 ila 2,5m Görüş: İyi, yağış anında orta.
MARMARA – Hava Durumu: Az bulutlu ve açık; Rüzgar: Kuzeydoğudan 5 ila 7 (40-60 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 1,5 ila 2,5m Görüş: İyi.
EGE – Hava Durumu: Az bulutlu ve açık, Rüzgar: Kuzey Ege’de kuzey ve kuzeydoğudan 5 ila 7 (40-60 km/sa); Güney Ege’de kuzeybatıdan 3 ila 5 (20-40 km/sa), kuzeyi 6 (50 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 1,0 ila 2,0m, kuzeyi 2,0 ila 3,0m, Görüş: İyi.
AKDENİZ – Hava Durumu: Az bulutlu ve açık, Rüzgar: batı ve güneybatıdan, sabah ve gece saatlerinde Antalya Körfezi’nin batısı kuzeydoğudan 2 ila 4 (10-30 km/sa), Doğu Akdeniz’de akşam saatlerinde 5 (40 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 0,5 ila 1,5m, Görüş: İyi.
VAN GÖLÜ – Hava Durumu: Az bulutlu ve açık, öğle saatlerinden sonra parçalı yer yer çok bulutlu, Rüzgar: Doğu ve kuzeydoğudan 2 ila 4 (10-30 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 0,25 ila 0,50m , Görüş: İyi.