Ankara’nın yol planları yargı yolunda

ODTÜ, AOÇ parçalanıyor, Eymir Gölü ve doğal SİT alanları tahribe açılıyor, Ankara tıkanıyor, nefessiz kalıyor

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 Çevre Düzeni Planı ile birlikte, Çevre Şehircilik Bakanlığında askıya çıkan yol güzergahlarını bir bütünlük içerisinde değerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi tarafından yapılan bilgilendirme toplantısında kentsel toplumsal muhalefetin bütünlüklü bir şekilde nasıl bir yol izleyeceği de tartışıldı.

Mimar ve ulaşım uzmanı Erhan Öncü’nün, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Tezcan Karakuş Candan’ın, Sekreter Üye Namık Kemal Kaya’nın, Yönetim Kurulu üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu’nun çok sayıda üye ve kentlinin katıldığı toplantıya mücadele kararlılığı damga vurdu.

Plan içerisindeki plan

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkartılan 4 ana güzergahtaki yolları bir bütünlük içerisinde, Ankara’nın gelecek vizyonu ve ulaşım ana planı içerisindeki yerini ele alarak, aslında plan okurken plan içerisinde ki planı da okuyacağız. ODTÜ, AOÇ, parçalanıyor, Eymir Gölü ve doğal SİT alanları tahribe açılıyor, Ankara tıkanıyor, nefessiz kalıyor” dedi.

“Rant, Başkentin çökertilmesi, kamusal değerlerin kaybedilmesi”

“Ankara’nın yeşil akslarını bölen ve yapılaşma tehditi altında bırakacak bütün bu yolların yaratacağı rant potansiyeli, Ankara’nın başkent kimliğinin çökertilmesi, Cumhuriyet’in kamusal değerlerinin kaybedilmesi olarak okumak gerekli” diyen Candan, şöyle devam etti:

“Askıdaki yol planları ile, Cumhuriyet değerlerinin kurucu mekânı olan Atatürk Orman Çiftliği anlam değerini kaybederek 50 metrelik yollarla parsellenmekte ve ileride yapılaşmaya açılacaktır. AOÇ topraklarında Kaçak Sarayın ve Ankapark’ın hukuka, vicdana, bilime aykırı gaspı AOÇ topraklarındaki yapılaşma tehditinin yayılmasına neden olmaktadır. Yeni yapılması planlanan yollarla Mustafa Kemal Atatürk’ün halka emanet ettiği, Cumhuriyetin kurucu değerlerinin simge mekanı, bilim alanı, kültür alanı, üretim alanı, paylaşım alanı, özgürleşme alanı olan Atatürk Orman Çiftliği tamamen talana açılacaktır. Bu talanın arkasındaki düşünce Cumhuriyete karşı yürütülen hesaplaşmadır.”

Bütün bu planlarına arkasında rejimle, bilimle hesaplaşma ve daha fazla rant isteyen azgın politikalar vardır.

Candan: “Neoliberalizmin azgın kar hırsının sağlık alanındaki mekânsal karşılığı olan Şehir hastaneleri kentsel ulaşımı düşünülmeden inşa edilmiş ve kentin tüm birikimlerini yok edecek, Ankara’nın trafiğini altyapısını, kanalizasyonu kilitleyecek bir canavara dönüşecektir. Bilkent Şehir Hastanesinin ulaşımını çözmek için planlanan ve asla çözemeyecek olan ulaşım hatları, ODTÜ arazisinden geçerek İncek’e bağlanacak yeni yol önerisi ile ODTÜ arazisi bölünüp parçalanacak, ODTÜ’den geçirilecek tünel yolun askıdaki planda güzergâhının aşağıya alınması, ODTÜ’nün ilerleyen süreçte parçalanması ve tünel yolun altında kalan kısmının ODTÜ’den kopartılması gündeme gelecektir. Bütün bu planların arkasında rejimle, bilimle hesaplaşma ve daha fazla rant isteyen azgın politikalar vardır” şeklinde konuştu.

“ODTÜ, EYMİR, AOÇ yolları yargıya taşınıyor”

Bu yolların hedefi “Cumhuriyetin simge mekanı Atatürk Orman Çiftliği’nin yok edilmesi, bilimselliğin ve özgür düşünce geleneğinin boy verdiği ODTÜ topraklarının parçalanması, yeşilin ve Ankara’nın nefes koridorlarının ortadan kaldırılarak Ankara’nın yaşanmaz hale getirilmesi, ulaşımının kitlenmesi, başkent kimliğinin çökertilerek değiştirilmesi planlanmaktadır diyen Candan. Bütün bu yol projelerini yargıya taşıyacaklarını, Ankara’nın dört biryandan kuşatılarak, nefessiz bırakılmasına, Atatürk Orman Çiftliği’nin yollarla bölünmesine, ODTÜ’nün parçalanmasına, boğaz Ankara projesine ve vadilerin yapılaşmaya açılmasına olanak sağlayan, Eymir’in ve imrahor vadisinin biyolojik ve doğal varlıklarını tehdit edecek, viyadüklerle vadinin geçilmesi planlarına yönelik topyekün bir mücadelenin örülmesini sağlayacaklarını belirterek, yollarınız yol değil, arkasındaki planınızı gördük izin vermeyeceğiz dedi.

“Ulaşım sorunu çözülmeyecek Ankara yaşanmaz kılınacak”

Kent izleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Erhan Öncü 2038 Çevre Düzeni Planı ve 2038 Ankara Ulaşım Ana planı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkartılan yolları birlikte değerlendirdi. Erhan Öncü bütün bu planların Ankara’nın ulaşım sorununu çözmeyeceğini hatta Ankara’yı yaşanmaz kılacağını ifade etti.

Öncü Ankara Ulaşım Ana Planına ilişkin, Ulaştırma Bakanlığının sadece 2015 planında yapılması gereken bölümlerini onayladığını, yapılması gereken hatlar yapılmadan diğerlerini onaylamayacağını belirttiğini ifade ederken bakanlığın teleferik hatlarına da onay vermediğinin altını çizdi.

Öncü şöyle devam etti:

“Bakanlık 2015 teki bölümleri onaylıyorum, diğerleri için tekrar etüt yap ve bana tekrara getir diyerek, bakanlık Büyükşehir’in planına bir şekliyle güvenmediğini belirtiyor. Bakanlık ulaşım ana planındaki karayolları yetkim dışında diyerek onaylamıyor ve tüm yükünü belediyeye yüklüyor. Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından daha onaylanmadığı için askıya çıkmayan ulaşım ana planın daha şimdiden delindi. Şehir hastaneleri için düşünülen monorayın ise planda hiç yok:”

“Ankara’da 400 bin kişilik hayalet şehir var ve nerede olduğu belli değil”

Erhan Öncü ,“2038 Ulaşım ana planındaki nüfus analizi ile 2038 çevre düzeni planı nüfus planı arasında 400 bin kişilik fazlalık var. Çevre düzeni planında 400 bin kişilik bir hayalet şehir var ve nerede olduğu belli değil böyle bir şey olamaz çok büyükbir nüfus farklılığı var. Şehrin merkezini bulamayan hatlar var. Olmayan bir şehirin yatırımlarını Ankaralılar ödeyecek. Nereye sığdırılacak bu 400 binlik nüfus, ODTÜ arazisine mi yoksa AOÇ ‘ye mi yerleştirilecek? ” şeklinde konuştu.

“Yamalı bohça gibi yollar yapılmış, ODTÜ traşlanıyor”

Öncü, “2038 ulaşım ana planında İki metrobüs hattı var, ikisi de yanlış yatırımlar. 2038 Ulaşım ana planında yamalı bohça gibi karayolları önerilmiş durumda. Çok büyük tutarsızlıklar var. Özel araç sahipliliği artmakta. 2038 Ankara Ulaşım ana planı onaylanmadan uygulanmaya başladı. Çevre şehircilik bakanlığı tarafından askıya çıkan planlarla AOÇ arazisinden geçen yeni iki yol geçirerek AOÇ’e parsellenmektedir. ODTÜ’den geçen yollarla 250-300 metre ODTÜ arazisi içine girerek batıdan doğudan kuzeyden güneyden ODTÜ traşlanıyor. ODTÜ’nün hazırlık bölümünün altını ODTÜ’den kopartacaklar gibi görünüyor. Güneydeki viyadüklerle birlikte Yaylabağ’da ,Ankara’nın dağlarında ki villaların ulaşım sorunu çözülmesi hedeflenirken, Ankaralılar yamalı bohça haline getirilmiş yollarla içinden çıkılmaz bir çile halinde yaşamaya başlayacaklar. Ankara’dan kaçışlar olacak. Askıdaki yollar için hazırlık yaptık, Mimarlar Odası olarak yargıya taşıyacağız, Ankara ulaşım ana planını da Büyükşehir Belediye Meclis tarafından onaylandıktan sonra yargıya taşıyacağız. Artık plan okumak yetmiyor, planın arkasını ve otuz hamle sonrasını okumak zorundayız ve bunu topluma anlatmak durumundayız” dedi.

“Bu yolların nereye çıkacağı belli mücadeleye devam ediyoruz”

Ankara’nın geleceği ve başkent kimliğinin sürekliliğinin sağlanması için, kamuoyunda ODTÜ yolu üzerinden yoğun bir hareketliliğin olduğunun altını çizen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ODTÜ’de, tüm Ankaralılarda, bütün bu yollara karşı sürdürülecek yaşam alanlarımızı geri alma ve özgürleştirme mücadelesinde bir arada durmak zorundadır. Daha şimdiden Ankara’yı bölen parçalayan yollara karşı mücadele için birçok platform ve meslek örgütleri çalışmaya başladı. Bu yolların nereye çıkacağı belli, mücadeleye devam edeceğiz, herkesi bu mücadelede kararlılıkla ve cesaretle değerlerimizi korumaya davet ediyoruz” diye konuştu.