ÇANKAYA’DA “BABALIK EĞİTİMİ”EKİM’DE BAŞLIYOR

ÇANKAYA’DAN “BABALIK EĞİTİMİ”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen: “Erkek egemen sistemi tersine çevirmek eşitliği sağlamak zorundayız.”
Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarıyla Türkiye’nin ilk mor bayraklı yerel yönetimi olan Çankaya Belediyesi, “Baba Destek Eğitim Programı” nı başlatıyor.
Belediye, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile düzenleyeceği ücretsiz eğitim programıyla, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi, babanın çocuk gelişimi konusunda bilgi edinmesi, aile içi her türlü şiddetin önlenmesini amaçlıyor.

Çankaya Belediyesi ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) birlikte gerçekleştireceği “Baba Destek Eğitim Programı” protokolü, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve 1993 yılından bu yana Türkiye eğitim programları yürüten AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın imzaladı.
Başkan Taşdelen, eşit ve özgür bir dünya için çalıştıklarını belirterek, “Biz Çankaya Belediyesi olarak özellikle kadınların uğradığı hak kayıplarına ve şiddete karşı mücadele ediyoruz. Erkek egemen sistemi tersine çevirmek eşitliği sağlamak zorundayız” dedi.
Protokolü, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak, çağdaş bir Türkiye oluşturmak amacıyla imzaladıklarını dile getiren Alper Taşdelen, “Anne ve babaya biçilen roller eşitsizliğin kaynağını oluşturuyor. Kadını sadece ‘anne’, babayı ise her şeye ‘hükmeden’ rolü biçen anlayış, laikliğe darbe vuran bugünlere gelmemize neden oldu” diye konuştu.
AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın da söz konusu protokolü Çankaya Belediyesi ile birlikte yürütecekleri için çok mutlu olduğunu belirterek, “Çocuk gelişiminde anneler kadar babalar da önemli. Babalara eğitim verilmesi hem çocukların hem de toplumun geleceğini çok yakından ilgilendiriyor. Daha iyi nesiller için birlikte çalıştığımız Çankaya Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ
Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla, başkanlık makamında imzalanan protokolle, aile içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, demokratik davranışların gelişmesi ve şiddet içeren davranışların değiştirilmesi amaçlanıyor. 3-6 ile 7-11 yaşları arasında çocukları olan babalara yönelik eğitimle, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi, babanın çocukla birlikte zaman geçirmesi, çocuğun çok yönlü gelişimine katkı sağlanması, babaların çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurması hedefleniyor.

EĞİTİM EKİM’DE BAŞLIYOR
Ekim ayının ilk haftasında başlayacak eğitim kapsamında Çankaya Belediyesi’nin hizmet binalarında 15’er kişilik baba grupları, haftada bir gün 2 buçuk saat bir araya gelecek. Tamamı ücretsiz olacak eğitimlerde, katılımcıların yüz yüze deneyim ve görüşlerini paylaştığı AÇEV eğitmenleri, yetişkin eğitimi yöntem ve tekniklerini uygulayacak.
10-13 oturum sürecek eğitim boyunca, babaların edindiği bilgi ve becerileri toplumsal ilişkilerinde de kullanabilmesi için farklı çalışmalar da yapılacak