AVCI:Gazeteciler ve Yazarlar tutuksuz yargılanmalı

AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Cumhuriyet gazetesinin beş çalışanının tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasıyla ilgili konuştu: “Bütün gazeteciler, yazarlar için söylüyorum; tutukluluk zorunluluğu olmayan davalarda mahkemelerin bunu dikkate alması gerekir.”

Davanın temmuz ayındaki ilk celselerinde bir hafta boyu yazar ve yöneticiler savunma yapmış, en sonunda yedi isim tahliye edilirken, dört ismin tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve muhasebe servisi çalışanı Emre İper bugün hakim karşısında.

Tuzla Piyade Okulu’nu ziyaretinde konuşan Avcı’ya, Cumhuriyet gazetesine ilişkin dava soruldu.

Avcı şöyle konuştu: “Gazetecilerle ilgili davanın terör olaylarına ve kalkışmaya karışmış kişilerle karıştırılmasını terör örgütü çok istiyor. O bakımdan buna da zemin hazırlamamak gerekir. Gazetecilerle ilgili davalarda da bütün gazeteciler, yazarlar için söylüyorum; tutukluluk zorunluluğu olmayan davalarda mahkemelerin bunu dikkate alması gerektiğini ve aldığını da görüyorum. Bir önceki Cumhuriyet gazetesi davasında bu hassasiyetin gösterildiğini, bundan sonra da aynı şekilde bu hassasiyetle bu davaların yürütülmesi gerektiğini bir kere daha vurguluyoruz.”