BM.OHAL bir an önce kaldırılsın

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra’ad el Hüseyin, Türkiye’ye olağanüstü hali (OHAL) bitirme çağrısı yaptı.

‘Bilgi özgürlüğü insafsızca baskı altında’

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 36’ıncı oturumunun açılışında konuşan Hüseyin şunları söyledi: “Türkiye’nin liderliğinin Rohingyalıların (Arakanlı Müslümanlar) ve diğer ülkelerdeki kişilerin insan hakları konusundaki endişelerini memnuniyetle karşılıyoruz. Hükumeti, insan haklarındaki aynı hassasiyeti Türkiye’de giderek kötüleşmeye devam eden durum içinde göstermeye teşvik ediyorum. Çok sayıda gazetecinin, hakimlerin, akademisyenlerin, kamu görevlilerinin ve insan hakları savunucusunun tutukluluğu, görevden atılması, gözetim altında olması, sansür, tehdit ve şiddet nedeniyle ifade ve bilgi özgürlüğü insafsızca baskı altında.”

Türkiye’de sol muhalefetin ve Kürt sorununa odaklanan grupların hedef alındığını kaydeden Hüseyin, bu gruplara karşı alınan önlemlerin “orantısız ve keyfi göründüğünü” söyledi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu 10 insan hakları savunucusunun Büyükada’da bir toplantı esnasında ‘silahlı terör örgütüne yardım’la suçlandığını hatırlatan komiser, “Bu da diğerlerinin de kötü prosedürlerle karşılaşabileceğini gösteriyor” dedi.

‘OHAL’i yenilememeye çağırıyorum’

Hüseyin sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümeti; şeffaf, sağlıklı ve özgür bir toplumun altını oyan bu uygulamalara son vermeye çağırıyorum. Türk hükumetini gelecek ay süresi bitecek olan OHAL’i ve yeni kurulan soruşturma komisyonuna (OHAL Komisyonu), tüm şikayetleri işlevsel ve bağımsız şekilde ele alması için, idari ve adli denetimle ilgili tüm yöntemleri garanti etmeye çağırıyorum.”

Türkiye’yi idam cezasını geri getirecek adımlar atmamaya da çağıran komiser, “Son olarak da benim insan hakları gözlemcilerinden oluşacak bir ekiple güneydoğuyu ziyaret için yaptığım talebimle ilgili endişelerim de karşılanmadı. Bu konuda Türk yetkililerle temasta olma taahhüdüm geçerli; bu arada benim ofisim yakın zamanda OHAL’in insan hakları üzerindeki sonuçlarına yönelik bir rapor yayımlayacak” dedi.