Bodrum turizmine damga vurdu…

Bodrum turizmine
damga vurdu…

Necdet Buluz

Bodrum turizmde olduğu kadar, yeme-içme sektöründe de öne çıkan bir dünya kentidir. Ancak, bugüne kadar tanıtım eksikliğinin yanında kurum, kuruluş ve ilgili kişilerin işi tam anlamı ile sahiplenmemesi ile bugün bu kent adeta kaderine terk edilmiş durumda bulunuyor.
Bodrum turizmine israrla katkı sağlamaya çalışanlar yok mu? Hiç kuşkusuz var. Bunlardan biri de Gülşen Coşanöz olarak adı öne çıkıyor. Türkiye Gastronomi Turizm Derneği üyesi ve Lezzet Dostları Derneği’nin kurucu üyesi olan ve aynı zamanda Yalıkavak Palmarina içinde Osmanlı Saray mutfağı konseptli restoranı’nın başarılı işletmecisi olan Coşanöz, oğlu Alphan Birlşik ile şimdi de bir ilke daha imza atmaya çalışıyor.
37 yıllık bir turizm meslek geçmişi olan Coşanöz’ün bugüne kadarki çalışmalarını yakıdan takip ediyoruz. Özellikle yok olmaya yüz tutan Bodrum mandalinasını korumak, gastronomi ile turizme katkı sağlamak için verdiği uğraşlara şimdi de yeni halkalar eklemeye hazırlanıyor.
Gülşen Coşanöz, “Turizmi bilinçli gelişmesi için hareketi tabana yaymak, zengin turistleri ülkemizde ağırlayarak, Gastronomi turizmi, Eko turizm gibi çeşitlikleri çoğaltarak döviz girdilerini adilce paylaşılmasını sağlamak için şu anda bazı muhtarlar ile görüşerek, köylere Gastronomi turu programını ve içeriğini hazırlıyorum” diyor.
Şimdi kendisini dinleyelim:

“Türkiye Gastronomi Turizm Derneği üyesi ve Lezzet Dostları Derneği’nin kurucu üyesiyim. Aynı zamanda Yalıkavak Palmarina içinde Osmanlı Saray mutfağı konseptli restoranımızda oğlumla beraber çalışıyor, bir taraftan unutulmaya yüz tutmuş Saray yemeklerini ( imza yemeğimiz KAVUN DOLMASI ) tüm dünyaya tanıtırken, diğer taraftan da lokal ve doğal ürünler ile yeni kreativ reçeteler hazırlayarak, köylümüzün ve yerli halkımızın emeklerine sahip çıkmaya çalışıyorum. 3 yıldır kendi çabalarımla uğraş verdiğim, #bodrummandalinasıyaşamalı, #turizmtarımelele, #coğrafiişaretliürünlerinturizmekazandırılması , #saraymutfağınınturizmekatkısı ! konulu başlıklar altında pek çok çalışmalar ve etkinlikler yaptım. Şimdi bu hedeflerimi daha iyi duyurabilmek, Ülkeme ve yaşadığım bölgeye katkı sağlayabilmek ve daha kalıcı işlere imza atabilmek için, dernek çatısı altında daha hızlı yol alabileceğime inanarak Bodrum Gastronomi Turizm Derneğinin kurulumunu ilan etmek üzere bir avuç gönüllü ile yola çıktım.”

Coşanöz, bu anlattıkları ile çalışmalarını sınırlamamış. Dahası da var, yorulmak, yılmak bilmiyor:

“Yetişen yeni nesile, sağlıklı beslenmelerine dikkat çekebilmek için ! Onlara mevsimsel ve doğal ürünleri tercih edebilmelerini öğretebilmek adına ! geçtiğimiz öğrenim yılı içinde B.B.O.M ( MUTLU KEÇİ İLOKULU ) ve MARMARA KOLEJİ’nde Gastronomi derslerini uygulamalı olarak, coğrafi işaretli ürünlerimiz ile kurabiyeler, salatalar, yemekler ile mutfak atölyelerinde gönüllü olarak tertiplerken ( ilkokul 1.sınıf öğrencilerinden, lise son sınıfa kadar ) çocuklarda, bir farkındalık oluşumuna katkılar sağlayabildiğime inanıyorum. Diğer taraftan ise toplanmadan yerlere dökülerek çürüyen Mandalinalara katma değer katabilmek, son kalan bahçeleri koruyabilmek ve onları turizme kazandırabilmek ve Antalya’nın kaderini ( 24 yıl Antalya’da konaklama dahil Turizmde çok koştum ) Bodrum’da yaşatmamak için inanılmaz mücadeleler içindeyim. 37 yıllık deneyimlerimden edindiğim tecrübelerimi, Ülkem için paylaşmak, Türk mutfağı, Saray mutfağı ve lokal mutfakların tanıtılmasına aracılık etmek en büyük mutluluğum ve gururum. Birikimlerimden faydalanmak, gençlerin ufkunu açmak, GASTRONOMİnin sadece beslenme değil, ÜLKE KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITMAK ve BACASIZ SANAYİİ tekrar canlandırmak için muhteşem fırsatlara aracılık edeceğine inanıyorum.”

Coşanöz bu birikimlerden aldığı cesaretle, üyesi olmaktan onur duyduğu GTD nin (Gastronomi Turizm Derneği ) BODRUM ŞUBESİ’nin kurulumunu 13-15 EKİM tarihleri arasında iki günlük etkinlik ile tüm dünyaya ilan etmeye hazırlanıyor.

Akademisyenler, görsel ve yazılı basın mensupları ve gastronomi üstadları ile bu etkinliklerle Ülkemizin ve bölgemizin çıkarlarına başarıyla hizmet etmeye damga vurmaya hazırlanıyor.
PROGRAM

13 EKİM 2017 CUMA

Saat 10.30 – 12.30 Buluşma ve brunch
Saat 13.00 Marmara koleji
Saat 13.30 -15.00 Panel ” Coğrafi işaretli ürünlerin turizme etkisi ”
Saat 15.30 -18.00 serbest zaman
Saat 18.30 Yalıkavak organik tarım bahçelerinde,
Saat 19.00 Workshop “Bodrum lezzetleri ”
Saat 20.00 Akşam yemeği mangal partisi.

14 EKİM 2017 CUMARTESİ

Saat 11.00 Gastronomi turu, hareket.
Saat 12.00 – 15.00 Ekiztaş köyü, zeytin hasatı, öğle yemeği, folklor, köy ürünleri alışveriş.
Saat 20.00 Gala yemeği

15 EKİM 2017 PAZAR
10,30-12.30 brunch ve vedalaşma.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz