”Çağlayan davasından çok pis kokular geliyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki Rıza Sarraf davasına, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sanık olarak eklenmesiyle ilgili soruya “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor” yanıtını verdi. İç gündeme ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli’nin “başkan yardımcısı” olacağı iddialarını değerlendirdi: ”Doğmamış çocuğa don biçiyorlar.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’a hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ZAFER ÇAĞLAYAN’A DAVA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın dahil olduğu davaya eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da dahil edildiği iddialarının hatırlatılması üzerine, “Bu konu gerçekten çok çok ilginç bir konu. Şu anda bunu hukuki bir mantık içerisinde yorumlamak zaten mümkün değil. Burada bizim eski Ekonomi Bakanımıza yönelik atılan bu adımı, açık söylüyorum, ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Zira burada şahsına yönelik bir iddiayı ortaya koyabilmiş değiller” dedi.
“ÇOK PİS KOKULAR GELİYOR”

ABD’nin, Çağlayan’ın “İran’a yönelik yaptırımları deldiği” iddiasını öne sürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran’a biz bir defa herhangi bir yaptırım uygulama kararı Türkiye olarak almadık ki… Bizim İran ile ikili ilişkilerimiz var, hassas ilişkilerimiz var. İran’dan özellikle doğalgazımızın, petrolün bir kısmını oradan alıyoruz. Biz bunu kendilerine de o zaman söyledik. Ben bunları Sayın Obama’ya da söyledim, diğer bu konularla ilgilenen kişilerine, başta Dışişleri Bakanları olmak üzere onlara da söyledik. Yani dedik ‘Biz burada böyle bir yaptırım içerisine girmeyiz.’ Bu ekonomik ilişkileri yürüten bakanımız kim Ekonomi Bakanı. Ekonomi Bakanı hükümetin attığı adıma ne yapacaktır? Uygulayanlardan bir tanesi olacaktır. Dolayısıyla atılan bu adımlar tamamen siyasidir. ABD bir defa bu konuyu-tabii bu gidişimizde orada da inşallah görüşme fırsatı buluruz-gözden geçirmesi lazım. Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor. Rıza Sarraf olayı da öyledir. Halk Bankamızın Genel Müdür Muavini Hakan Bey ile ilgili konu da öyledir. Bunların hepsi. Diğer isimler yine öyledir.”

ABD’DE KORUMALAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMASI

Erdoğan, ABD’ye yaptığı son ziyarette, Washington’da PKK terör örgütü mensuplarının kendilerine adeta saldırıyor havasına girdiğini de hatırlatarak, şöyle devam etti:

“ABD güvenlik güçlerinin orada kalkıp da herhangi bir tedbir almaması, onları oradan derdest etmemesi de bu pis kokunun bir ifadesidir. O olayla ilgili biliyorsunuz, benim korumalarım hakkında soruşturma açtılar. Hatta hatta, olay günü orada olmayan korumalarım hakkında, eşimin iki koruması bayan, onlarla ilgili de aynı şeyi yaptılar. Bu nedir Bu Amerika yönetiminin düşmüş olduğu aczi gösteriyor. Kendilerine de bunlar bildirildi. Büyük bir devlet olabilirsin ama adil devlet olmak başka bir şeydir. Sıkıntı burada. Onun için de adil bir devlet olmak, hukuk sisteminin adil işlemesinden geçer. Eğer hukuk sisteminiz adil işlemiyorsa bu sıkıntılar sürekli olarak o pis kokuları da getirir.”
AB ÜLKELERİNDEN GELEN AÇIKLAMALAR

Bir gazetecinin “Son günlerde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Türkiye’nin üyelik sürecine ilişkin farklı açıklamalar geliyor. Seçim atmosferindeki Almanya’da Merkel’in ‘Türkiye AB’ye üye olmamalı’ şeklinde bir açıklaması var. Buna karşı Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ‘Türkiye önemli ortak’ şeklinde açıklaması oldu. Yine AB yöneticilerinin de ‘Türkiye ile müzakereler devam etmeli’, ‘Türkiye çok önemli partner’ şeklinde açıklamaları oldu. Siz bu açıklamaları nasıl yorumlamak istersiniz?” sorusu üzerine Erdoğan, bu açıklamalara yabancı olmadıklarını, 15 yıldır bu tür açıklamalarla oyaladıklarını, hala aynı açıklamaların devam ettiğini söyledi.