Erdoğan’dan Barzani’ye ince mesaj…

BM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’den Irak’a, terörle mücadeleden Arakan’daki insani drama kadar birçok başlığa değindi. 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu öncesi Erbil yönetimini BM kürsüsünden “Vazgeçin” diye uyaran Erdoğan, “Sizi elinizdeki imkanlardan edecek bir sürecin önünü açmayın” mesajı verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu görüşmeleri, 120’den fazla devlet ya da hükümet başkanının katılımıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurul Salonu’nda, BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri Açılışı’nda yer alarak, Genel Kurul’a hitap etti.
Konuşmasına, “Birleşmiş Milletler 71’inci Genel Kurul Başkanı sıfatıyla geçtiğimiz yıl boyunca yürüttüğü başarılı çalışmalar için Sayın Peter Thomson’a teşekkür ediyorum. Genel Kurul Başkanlığını devralan Sayın Miroslav Layçak’ı da özellikle tebrik ediyorum” diyerek başlayan Erdoğan, “İnsana Odaklanmak: Sürdürülebi̇li̇r bi̇r dünyada herkes i̇çi̇n barış ve i̇nsanca yaşama mücadelesi’ temasıyla toplanan bu yılki Genel Kurulumuzun tüm dünya halkları için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.
“MGK OLARAK HÜKÜMETE, BİZ KARARIMIZI TEKLİF EDECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen günlerde toplanacak Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), Kuzey Irak yönetimine yönelik yaptırımlar olup olmayacağı yönündeki soruya ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bunları MGK toplantısından önce açıklama durumuna girersek bu ciddi bir yanlış olur çünkü MGK toplantısında malum gerek hükümetin gerek silahlı kuvvetlerimizin temsilcileri var. Hepsi orada bu konuyla ilgili düşüncelerini açıklayacaklar. Bunun neticesinde de MGK olarak hükümete, biz kararımızı teklif edeceğiz. Daha sonra da Bakanlar Kurulu’nda bu görüşmeler yapılmak suretiyle, Bakanlar Kurulu da şüphesiz ki hem bunu değerlendirecek hem de kendi kanaatleriyle ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. Bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. Bundan dolayı da biz son, nihai bu konudaki düşüncelerimizi Bakanlar Kurulu kararıyla, Milli Güvenlik Kurulu kararıyla açıklayacağız. Bunu görmelerinde fayda var diye düşünüyorum.”