Kuzey Irak’ a uçuşlar durduruldu

Bağdat yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki havalimanlarında uçuşların durdurulması kararının yürürlüğe girdiğini duyurdu. Barzani yönetimi hiçbir sınır kapısının Bağdat yönetimine teslim edilmeyeceğini açıklamıştı.

Irak’ta merkezi hükümeti, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) kontrolündeki havalimanlarında uçuşların durduruluması kararı”nın yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, “IKBY’nin kontrolünde bulunan havalimanlarındaki uçuşların durudurulması kararı yürürlüğe girdi” denildi.

IKBY Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Faik, son gelişmelerin ardından, askeri, diplomatik ve Birleşmiş Milletler’e (BM) ait seferler dışında tüm uluslararası uçuşların bugün yerel saatle 18.00’den sonra askıya alınacağını açıklamıştı.
BARZANİ RET CEVABI VERMİŞTİ
Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat’ta bulunan merkezi hükümet Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden sınır kapılarını ve havalimanlarını teslim etmesini istemişti.
İki gün önce havalimanlarının Bağdat’a bırakılması talebini reddeden Erbil’den yeni bir adım geldi. Bölgesel Yönetim hükümeti sınırların da havalimanları gibi Bağdat’a teslim edilmeyeceğini duyurdu.

Bağdat yönetimi ayrıca diğer ülkelerden Kuzey Irak’a olan uçuşlarını da durdurmalarını istemişti. Türkiye’de bugün 18.00’den itibaren Erbil’e yapılan bütün uçuşları durduracak.

Kuzey Irak yönetimi 25 Eylül tarihinde referanduma gitmişti. Bağdat yönetiminin şiddetle karşı çıktığı ve anayasaya aykırı ilan ettiği bağımsızlık referandumunda yüzde 92 oranında “evet” oyu kullanılmıştı.