”Referandumun sonuçlarına da katlanırlar”

Ankara ve Bağdat yaptıkları açıklamalarla Barzani’yi 24 Eylül de yapacağı referandum öncesi ,doğacbilecek sonuçları ile ilgili sert bir şekilde uyardılar..Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumla ilgili olarak, “Kuzey Irak bağımsızlığını ilan ederse Kürt liderler sonuçlarına katlanmaya hazır olmalı” dedi.

Irak parlamento referandum120917.jpgKuzey Irak’taki referanduma ret
Mısır’ın başkenti Kahire’de konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi sorunun referandum değil, referandum sonucunun sahadaki gerçekleri nasıl etkileyeceği olduğunu söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Caferi, Iraklı Kürt liderlerin yaptıkları açıklamaların sorumluluğunu alması gerektiğini belirtti.

Caferi, “İstediklerinizi açıklamak kolaydır ancak bunları gerçekleştirmek o kadar kolay değildir” ifadesini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Arap Birliği Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referandumun yasadışı olduğunun vurgulandığına da dikkat çekti.
ANKARA DAN DA SERT BİR UYARI GELDİ
Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak’ta referandum kararına sert tepki gösteren bir açıklama daha yaptı. Açıklamada “referandumda ısrar etmenin mutlaka bedeli olacaktır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin, “IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyoruz” ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Irak Temsilciler Meclisi’nin, “IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun yasadışı olduğu ve bu girişimin reddedildiği” yönünde 12 Eylül’de aldığı kararın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Türkiye’nin, IKBY tarafından 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumun IKBY başta olmak üzere “dost ve kardeş” Irak halkı ile bölge açısından arz ettiği risklere müteaddit açıklamalarıyla dikkat çektiği hatırlatılan açıklamada, bu girişim aleyhindeki görüşlerini de şüpheye yer bırakmayacak şekilde kayda geçirdiği vurgulandı.

Açıklamada, “Irak Temsilciler Meclisi’nin 12 Eylül tarihli kararını da Irak’ın siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne atfedilen önemin net bir ifadesi olarak görüyor ve kuvvetle destekliyoruz” ifadesine yer verildi.

Türkiye ve uluslararası toplumun sağduyu sahibi tüm üyelerinin uyarılarına rağmen IKBY liderliğinin referandum bağlamındaki ısrarcı tutumu ve giderek “duygusal” bir hal alan açıklamalarının “endişe verici” olarak nitelendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor, bu itibarla IKBY’yi bir an önce aklıselim ile davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz.

Türkiye, Bağdat-Erbil ilişkilerinin anayasal ve adil bir zeminde yürütülmesini, bu bağlamda, IKBY’nin anayasal anlaşmazlıklara dayanan meşru taleplerine ilişkin hususların diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını arzu etmektedir. Bu yaklaşımla merkezi hükümet ile IKBY arasındaki ilişkilerin toprak bütünlüğü, siyasi birlik ve karşılıklı fayda temelinde kuvvetlendirilmesi için Türkiye elinden gelen desteği vermeye hazırdır.”