Son 10 yılın en büyük Kasırgası IRMA

Atlantik okyanusundaki son 10 yılın en büyük kasırgası Irma nedeniyle en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre okyanusta etkili olan kasırga, saat 300 kilometreye ulaşan bir hızla Barbuda adasına vardı.

Adada bir kişi hayatını kaybetti. Adanın başbakanı Gaston Browne, kasırganın en tehlikeli seviyede olduğunu söyledi.

Browne, kasırganın 1800 kişinin yaşadığı adanın yüzde 95’ine zarar verdiğini kaydetti: “Gözlemlerimden ve havadan yaptığımız araştırmaya göre adadaki evlerin ve binaların yüzde 95’i bir şekilde zarara uğratmış vaziyette. En azından çatılarının bir kısmını kaybetmişler. Gerçekten bu durumu görmek çok üzücü. Adada yaşanması zor gözüküyor.”
Karayiplerin doğusundaki kasırga nedeniyle Fransa’ya bağlı St. Barts ve St. Martin adalarında en az altı, Barbados adasında da bir kişi hayatını kaybetti. Bölgede kasırga nedeniyle ölenlerin sayısı sekizi buldu.

Kasırga adalarda sellere yol açtı, bazı binaları yıktı.

Irma, St. Martin adasındaki Karayipler’in en büyük üçüncü havalimanını ‘yok etti.’

Karayipler’de kasırga korkusu nedeniyle binlerce kişi tahliye edilirken, kasırganın yaklaştığı Porto Riko’da sağanaklar ve güçlü rüzgarlar başladı.

Kasırganın Porto Riko’dan sonraki varacağı noktanın Dominik Cumhuriyeti olması öngörülürken, ABD’nin güneydoğusundaki Florida eyaletinde acil durum önlemleri kapsamında benzin bitti, insanlar evlerine yiyecek, içecek ve kum torbası depoladı.

ABD halihazırda Teksas’ı etkisine alan Harvey tayfunuyla boğuşuyor.