ÇOCUKLAR VE GERÇEKLER

ÇOCUKLAR VE GERÇEKLER YAHYA AKSOY

Çocuklar, toplumun geleceğidir. Akıl , bilim ve teknoloji ışığında alacakları çağdaş eğitim sayesinde geleceğin güvencesi, umudu ve hizmetkârları olurlar.
Bu gerçekleri çok iyi değerlendiren Atatürk, ” Küçük hanımlar, küçük beyler!Memleketi asıl aydınlığa gark edecek sizlersiniz… ona göre çalışınız,sizlerden çok şeyler bekliyoruz” demiştir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın iki önemli yönü ve öncelikli iki yeri bulunmaktadır :
Birisi “Kayıtsız şartsız ulusal egemenlik”, ikincisi bunun garantisi, öncüsü ve bekcisi olacak çocuklar.Ulusal bayramlarda tüm çocuklar bu bilgi ve bilinçle yetişmekte olduklarını kanıtlarlar.
Halk , geleceğe güven duyar ve çocuklarıyla ortak gururu ve kıvancı paylaşır…Ulusal bilinci , birliği ve beraberliği pekiştiren,çocuklara gurur, mutluluk,heyecan veren ve topluma güven veren günlerin önemi unutulmamalıdır. Vatan ve bayrak sevgisi etrafında birleşen ve kaynaşan toplumların gelecek kaygısı, kuşkusu ve korkusu bulunmaz.Huzur ve mutlulukla başarılı üretim ve paylaşımla refaha olaşırlar.
Hep birlikte kutladığımız 23 Nisan Bayramı’nda çocuklarımızın Bayrağımıza, vatanın bütünlüğüne ve halkın birlikteliğine gösterdikleri gerçek sevgi, saygı ve örnek davranışlar hepimizin göğsünü kabarttı,umutları ve güven duygularını pekiştirdi.
Bayrağımızı defalarca öperek sevgi ve gururla başına koyan çocuklar, İstiklâl Marşımızı gözleri yaşlı yürekleri çoşkulu bir şekilde okuyan çocuklar büyüklere ders verdiler.
Bayrak Ulusumuzun birlik ve bağımsızlık sembolüdür.İstiklâl Marşı bağımsızlığımızın marşıdır. Bunlara sahip çıkmaktan kaçınan kimi art niyetliler çocuklardan ders almalı ve onlar kadar gerçekleri görmelidirler.
Çocuklar, doğal, gerçekci ve özverili yapıları ile büyüklere öncülük etmekteler ve ışık tutmaktalar, geleceklerine sahip çıkmaktadırlar.Çocuklarımızla gurur duymalı ve onları baş tacı ederek, savaşlardan , her türlü tehlikeden ve yanlışlıktan korumalıyız.
“Eğitim yol ise; kültür, yolcunun hayat boyunca yaşayarak öğrendiklerinin tümüdür.” Eğitimci ve kültür uzmanı Prof.Dr.Bozkurt Güvenç’in dediği gibi, hayat yolunda çocuklarımızı kültür ,bilim ve akıl erdemi ile gerçekci bir şekilde yetiştirmeliyiz.
Binlerce yıllık tarihimiz içerisnde ” kaderde-kıvançta- tasada” ortak yaşamakta olan ulumuz birlik, beraberlik ve özgürlük içerisinde hür vatanımızda, bağımsızlık sembolü Bayrağımız altında sonsuza dek yaşamalı ve yaşatılmalıdır.
Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi yolumuzu bir meşale gibi aydınlatmaktadır. Cumhuriyetimizin kurtuluş, kuruluş ve gelişme aşamalarının tarihi belgeleri olarak Büyük Nutuk eseri rehberimizdir.
“Gençler! Vatanın bütün ümidi ve geleceği size,genç kuşakların anlayış ve enerjisine bağlanmıştır” diyen büyük önderin aydınlık yolunda yetişen çocuklarımız her zaman gurur, güven, mutluluk ve kıvanç kaynaklarımız olarak sonsuza ilerlemeye devam edeceklerdir.öğretmenlerin okumalarını tavsiye ederim
Ünlü çocuk hekimi Prof.Dr. Atalay Yörükoğlu’nun, çocuk ağzından anne ve babalara yazılmış ” PULSUZ DİLEKÇE” makalesini, bütün ailelerin ve öğretmenlerin okumalarını tavsiye ederim. hayatın gerçeklerini çocuklar büyüklerden daha sade daha yalın, açık, doğru ve gerçekci bir şekilde değerlendirmekteler.
“gelecek için hazırlanan vvatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında baş eğmeyerek tam sabır ve dayanma ile çalışmalarını ve öğrenimdeki çocuklarımızın anne ve babalarına da yavrularının öğrenimlerinin tamamlanması için her özveriyi göze almaktan çekinmemelrini tavsiye ederim” Mustafa Kemal Atatürk-1921
Şair Tahsin Bilengil’in kaleminden, çocuklar, Atatürk’e şöyle seslenmekteler:
“Yarının büyükleri/İşte biz küçükleriz ./Atatürk’ün yolunda/Gonca gonca gülleriz.”
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında, bütün çocuklarımız bu gerçeği içlerinden geldiği gibi açık, net ve yaşayarak göstermektedirler. Hepsini yürekten gelen bir coşku ve sevgiyle kutluyoruz. Barış ,hoşgörü ve sevgi içerisinde bilgi ve bilinçle nice bayramlara ulaşmalarını diliyoruz.
20 Nisan ,” Dünya Çocuk Hakları günü ve Çocuk Kitapları Haftası” başlangıcıdır.Her çocuğa bir kitap en büyük armağandır.
Çocuklar dünyanın geleceğidir.Çocuklarını ihmal eden toplumlar, geleceği tehlikeye atarlar.(Yahya Aksoy)