Erdoğan’dan MimarlarOdasına” ÇETE” suçlaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Şehircilik Şurası’na katıldı.
Beştepe’deki Şehircilik Şurası’nda konuşan Erdoğan, İstanbul’daki betonlaşmayı “Yeşillik arıyorsanız mezarlıklarda bulursunuz” sözleriyle eleştirdi. Yeni AKM projesini eleştiren Mimarlar Odası’na da tepki gösteren Erdoğan, “Nereye müracaat ederseniz edin, 2019 AKM’nin bittiği yıl olacak” diye konuştu.
Burada bir konuşma yapan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Çarpık kentleşme, çevre kirliliği, sosyal buhranlar, yıkıcı rekabet savaş ve terör olayları modern insanın tasavvurunda meydana gelen köklü değişiliğin tezahüründen başka bir şey değildir. Bu değişikliği en fazla hissettiğimiz alanların başında şehircilik geliyor.
GÜNÜMÜZ ŞEHİRLERİ HUZUR VERMİYOR”
Bugünkü şehirlerimiz insan fıtratını değil bireysel hırsları merkeze alan bakış açısıyla inşa ediliyor. İnsan fıtratıyla mütenasip olmayan her yer zamanla insanın zindanı haline dönüşüyor. Bu sebeple günümüz şehirleri insana huzur vermiyor. Bu konuda tüm belediyelere önemli işler düşüyor.
Efendim Amerika’nın Manhattan’ı var. İyi de Manhattan’da ne var. Güneşten nasibini almamış, ruh yok ruh. Karanlık bir dünyayı orada görürsünüz. Onun için paralı olanlar Manhattan’ı tercih etmez, New York’un kenarlarını tercih eder.
MİMARLAR ODASI’NA AKM TEPKİSİ
İstanbul’da AKM’nin projesini takdim edersiniz, ertesi gün Mimar Mühendisler Odası hemen bununla ilgili de müracaatta bulunur. Ne yaptınız siz bugüne kadar? Onu söyleyin. Nereye müracaat ederseniz edin, biliniz ki inşallah 2019, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin, o dev opera binasının bittiği yıl olacaktır. İstediğiniz kadar çırpının, istediğiniz kadar yatın, ne yaparsanız yapın. Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Bedeli neyse onu yapacağız.
Sırça köşklerinden bize ahkam kesenlerin asıl derdi, büyükşehirlerin, özellikle de kurtarılmış bölge olarak gördükleri belli muhitlerin sadece kendilerine ait olmaktan çıkmasıdır. Lafa gelince halkçılığı kimseye bırakmayanlar, milletle aynı yollarda yürümeyi, aynı mekanlarda oturmayı, aynı meydanları paylaşmayı içlerine sindiremiyorlar.