”İstikrar için seçim barajı korunmalı”

Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajıyla ilgili sözlerine ilişkin, “Barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesinin esprisi ne, yönetimde istikrar. Yönetimde istikrar açısından barajın yüzde 10 olarak devam etmesi düşünülebilir. Ancak temsilde adalet noktasında seçim sistemi topyekun değiştirilecekse o zaman bütün bu meselelerin birlikte ele alınması gerekir.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD’de kaldığı otelden Thomas Jefferson Anıtı’na yürüyüşü sırasında kısa mola verdiği bir kafede basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Washington’da alınan geniş güvenlik önlemlerine ilişkin “Bir talebiniz oldu mu?” sorusu yöneltilen Yıldırım, olağanüstü düzeyde, devlet başkanı seviyesinde bir güvenlik uygulaması yapıldığını söyledi.

“Geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinde yaşan tatsız hadiselerin tekrarının olmaması açısından olabilir. O yüzden aşırı tedbir almış olabilirler. Bizim güvenlik konusunda herhangi bir ilave tedbir alınması yönünde talebimiz olmadı.” diyen Yıldırım, Amerikan makamlarının uyguladığı bir güvenlik protokolünün olduğunu belirtti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin seçim barajına ilişkin açıklamaları sorulan Yıldırım, “Açıkçası ben açıklamadan tam net olarak ‘seçim barajı düşürülebilir’ diye bir şey anlamadım. Söylediği, MHP’nin seçim barajı problemi yok. Eğer seçim kanunlarında değişiklik yapılacaksa oturup bunu karşılıklı görüşüp yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum çerçevesinde çıkarılacak kanunlar bakımından ele alınabilir.” ifadelerini kullandı.