”Bakanlık Eczaneleri iflas ettirmek için çalışıyor”

Sağlık Bakanlığı 2018’in ilk aylarından itibaren yaklaşık 250 ilacın reçetesiz satılabilmesi için liste hazırladı. Bu ilaçların marketlerde satışa sunulabileceği belirtildi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, “Bu işin sonu bilinçsiz ilaç kullanımı ve ölüm demek. Büyük bir vebalin altına imza atılıyor. Geri adım atılmalı” dedi.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ‘reçetesiz satılabilecek ilaç’ listesi (OTC/Over the Counter) hazırladı. Satışların şubat ayında başlatılacağı tahmin ediliyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu, 60 etken maddesi bulunan yaklaşık 250 reçeteli ilacın reçetesiz ilaç statüsüne çevrilmek istendiğini belirtti.

Listede sindirim, cilt, iskelet, solunum ve sinir sistemi üzerine etkili ilaçların bulunduğunu söyleyen Sarıalioğlu “Dünyada örnekleri daha önce oldu. Önce ilaçların bir kısmı reçetesiz ilaç diye ayrıldı, sonra sosyal güvenlik kurumları güvencesinden bu ilaçlar çıkarıldı, ardından ilaç firmaları reklamı serbest yapabildi ve fiyatlarını serbestleştirdi. Ardından da bu ilaçlar eczane dışında marketlerde satışa sunuldu” diye konuştu.

Vatandaşların ilaçları marketlerden almasının o ilacı nasıl kullanacağı ve hangi gıdayla almaması gerektiği gibi bilgileri edinememesi anlamına geleceğini belirten Sarıalioğlu, “Mesela bir demir ilacı süt ve süt ürünüyle alınırsa hiçbir faydası olmaz. Vatandaşın bu kadar basit bir bilgiyi bile öğrenme şansı ortadan kalkar. Nasıl kullanacağı ve dozunu bilmediği için çok ciddi sıkıntılarla karşılaşma ihtimali var” dedi.