İran da Molla Rejimine” HAYAT PAHALILIĞI ”protestosu

Şeriatla yönetilen İran’da iki gün önce ekonomik gidişi protesto için sokağa çıkmaya başlayan halkın tepkileri siyasi rejime yöneldi.

Başkent Tahran, Raşt, Meşhed, Kirmanşah, İsfahan ile Hamadan’ın yanı sıra İran’ın dini yönetim merkezi Kum kentinde da gösteriler var.

Yumurtanın fiyatı ikiye katlandı

BBC Türkçe’nin haberine göre, gösterileri tetikleyen sebepler enflasyon, işsizlik ve yolsuzluktu. Pahalılığın sembolü olarak bir haftada yumurtanın fiyatının iki kat artması gösteriliyordu.

Ancak sonraki safhada, sloganlar Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümetin yanı sıra, mollaların iktidar merkezi Kum yönetimini de hedef almaya başladı.

İran şiasının merkezi Kum kentindeki gösterilerde “Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor” sloganları atıldı.

Reuters, Meşhed kentinde 52 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Meşhed Devrim Konseyi’nin başkanı Hüseyin Haydari, gözaltıların nedeninin ‘sert sloganlar’ olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir, “Ülkedeki bazı olaylar ekonomik sorunlardan kaynaklanıyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla arkasında başka şeyler de var” dedi.

Hükümetin gösterileri yasaklamasına rağmen sosyal medyada halkın sokağa çıkması için yapılan çağrılar karşılık buluyor. Polisle göstericiler arasında yer yer çatışma çıkıyor.

‘Suriye’den asker çekilsin’

Suriye ve Irak’taki gelişmeler dahil, İran’ın dış politikası da göstericierin hedefleri arasında. Göstericiler İran’ın Suriye’den askerini çekmesi istendi.

Maşed’de “Hayatım Gazze için değil, Lübnan için değil, İran içindir” sloganları atıldı. Ayrıca siyasi tutukluların serbest bırakılması isteniyor.

Başörtüsünde yumuşama adımı

Gösterilerin ilk gününde yumuşama adımı olarak başını düzgün şekilde örtmeyen kadınların karakola götürülmeyeceği, sadece bu konuda eğitim alacaklarına dair beyanı imzalamaları karşılığında serbest kalacakları açıklanmıştı.

Gösterilerde başını açan çok sayıda kadın da yer aldı.Kaynak:Diken com.tr