Jale İris Gökçe,”Gökkuşağı Meleği” konulu sergisini Selanik’te açtı….

Jale İris Gökçe,”Gökkuşağı Meleği”

konulu sergisini Selanik’te açtı….

Haber:Halim UTLU

Yeni dışavurumcu resimleriyle tanıdığımız Gazi Üniversitesi’nden Yard.Doç.Dr. Jale İris Gökçe, son kişisel sergisi Angel Rainbow’u(Gökkuşağı Meleği), Selanik’te açtı..Dikkatlice incelendiğinde,
Selanik’teki bu Gökkuşağı Meleği sergisi,sanatçının kendisinin bir metaforuna dönüşmüş hissi uyandırıyor..

Selanik ApoDec Gallery’de, Pinelo Art Gallery’nin organizatörlüğünde, 3 Aralık 2017’ye kadar devam eden bu kavramsal etkinlik, sanatçının uzun yıllardan beri yürüttüğü siyah-beyaz, imge-yazı, dekonstrüksiyon-rekonstrüksiyon ile insan-melek eksenindeki araştırma ve yorum denemelerine yeni bir düzleme getiriyor ve bugüne kadar sürdürdüğü ana izleklerden, bir üst-yorum (meta-commentary) oluşturuyor.
Gökçe, ilk yurtdışı kişisel sergisini neden Selanik’te açtı ?

Sanatçı Jale İris Gökçe, ilk yurtdışı kişisel sergisini Londra, Berlin, Varşova vb. Avrupa şehirleri yerine, neden Selanik’te açtığı sorumuza “Selanik’in benim için simgesel ve büyük bir anlamı var. Selanik benim için modern Türkiye’nin kuruluşu, yani “Kurucu devrimlerle’ özdeşleşmiştir. Türk ve dünya tarihi için de, bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum.” diyor.

Gökkuşağı gibi, insanlığın geleceği için bir müjde

Selanik’te ApoDec Galeriye girdiğinizde, önce bir boşlukla karşılaşıyorsunuz. Bu boşluk, yaşadığımız Dünya’nın kaotik, ürkütücü durumuyla ilgili, yoğun çağrışımlarla dolu bir oluş halini temsil ediyor….

Angel Rainbow ile galeri, sergi salonu ve müzelere hapsedilmiş sanatı, dolaysız, yani “Yanlış bilinç” (kartezyen bilinç) ile mücadele için, bu sınırların dışına çağırıyor. Gökkuşağı Meleği ise bu sembol şehirde, fırtınadan sonra ortaya çıkan Gökkuşağı gibi, insanlığın geleceği için bir müjde veriyor gibi….

Jale İris Gökçe kimdir?
1984 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde okudu. 1991 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümünden mezun oldu.
1994’te Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Bölümünden Yüksek Lisans, 2016 yılında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Bileşik Sanatlar Bölümünden, Sanatta Doktora derecesi aldı.

Sanatsal çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdüren Jale İris Gökçe,sanatçı sorumluluğu temelinde interdisipliner ve kavramsal projeler üzerindeki çalışmaları ile biliniyor…