POSTA PULLARI VE KARTLARI

POSTA PULLARI VE KARTLARI YAHYA AKSOY
İnsanlar sesle,işaretle ve ateşle başladıkları haberleşmeyi ,daha sonra mektuplar,telgraflarla sürdürmeye devam ettiler. Hızlı teknoloji gelişmesi sonucunda dijital dünyayı yaşamaktayız.Sistem , her şeyi e-postaya aktardı. e-… ‘li bir dünyada yaşıyoruz.
Hatıralar posta kartlarında ve pul damgalarında kaldılar.E-Mail ile anında selamlar ve dilekler iletilmekte. Yeni yıl kutlamaları, yeni teknolojiler ve yeni mesaj anlayışları ile yapılmakta.
Gelişen teknoloji sayesinde dünya büyük bir mahalle haline geldi.Bütün dünya bilgileri ve iletişimleri anlık olarak küçük bir ekran üzerinde karşımıza çıkmakta.Nerden nereye. Mektupların yerini alan e-postalar ve daha başka haberleşme yol ve yöntemleri ile insanlık bir noktada buluşabilmekte. Arayan istediği anlık bulmakta. Haberler için artık televizyonlar, gazeteler ve diğer yayın araçları beklenmiyor. Bir ses ve bir nefeste akıllı telefonlara çağrı gönderilmekte ve istediğin bilgiler karşına gelmekte. Bu gelişmelerin olumlu ve olumsuz yönleri de bulunuyor.
Bireyi ve toplumu bu gelişmeler ışığında bilgilendirmek, eğitmek ve sağlık bir sonuca ulaştırmak için yasalar yeterli olmuyor. Yasalar ve yasaklar yerine ,bilgi ve bilinç önem kazanmakta.
“Bak postacı geliyor selam veriyor,herkes ona bakıyor,merak ediyor” söyleminde merak edilen şey? Acaba bana bir mektup var mı ? Artık bu şarkılar unutuldu, heyecanlı bekleyişler son buldu. Türkülere yansıyan “Telgrafın tellerine kuşlar konmuyorlar” artık.
Mektupların üstünde pul ve üzerinde tarih yer alır.Pulların üzerinde de gönderme tarihi, kültürel, doğal ve güncel konuları içeren görüntüler…Baktı duyguları yoğunlaşırdı…
Posta kartları da kentlerin özelliğini yansıtan görüntüler içerir.Kişilerin o kentleri ziyaretlerinde dostlarına yazdıkları düşünceler ve duygular yer alır, görsel ve belgesel olarak gezilen görülen yerler hakkında bilgi verirler.Geçmişi geleceğe taşırlar.kim nerede, ne zaman bulunmuş ve hangi duygular içerisinde kalmışsa onları gösterirler.
Teknolojilerin gelişmesi posta kartlarının pabucunu dama attı sanki.O güzelim manzaralar, tarihi ve kültürel görüntülere her an ulaşılabilen insanlar, duygularını, düşüncelerini ve görsel romantizm arzularını ertelemekte. Herşey büyük yada küçük ekranlarda yaşatılmakta.
Devr-I daim olan zaman içersinde geçen zaman insane ömrümden ömür çalarken, telefonlar da bir yandan çalmakta. Günün bütün saatlerinde ellerinde telefonla dolaşan insanlar ve özellikle gençler ve çocuklar, bu etkileşimin pençesinde yaşamaktalar.
Posta pulları ve kartları koleksiyonerleri, aradıklarını bulamaz oldular. Bazı meslekler gibi bu alanda hobisi olanlar ,yeni şekillere ve yöntemlere yönelmeye başladılar.
Duygularda, düşüncelerde ve hobilerde şekil ve yön değişimleri oldu. İnsanlar birçok değerlerini yitirir oldular ve ruhen değişime uğradılar. Doktorlar, bilim adamları gelişen bu teknolojilerin olumsuz etkilerinden insanların korunmaları için öneriler sunuyorlar…
Dünyaya ve toplumlara hakim olan gelişmelere göre (mağara devri, taş devri, maden devri gibi) dönemler isimlendirilmekte ve şimdilerde “Dijital Dünya” dönemi yaşanmakta. Milyonlarca insan, akılını akıllı telefona bağlamış.”Akıl akıldan üstün” derlerdi.Şimdilerde akıllı cihazlar birbirinden üstün olma yarışında…İnsanlar ,ürettikleri teknolojileri yarıştırıyorlar.