TEPKİ BÜYÜK

Hükümetin önceki gün çıkardığı 696 sayılı KHK, olağanüstü hal uygulamasıyla ilgisi olmayan düzenlemeler yaptığı gerekçesiyle eleştiriliyor. KHK ile hükümete Yargıtay ve Danıştay’a 116 yeni üye atanmasına izin verilmesi de ‘yetki aşımı’ olarak tepki çekiyor.
Söz konusu KHK’yla ‘15 Temmuz darbe girişimi ve girişimin devamı niteliğindeki eylemler’e müdahale eden sivillere cezai sorumsuzluk getirilmesi ise gündemin bir numaralı tartışma konusu.

11’nci cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümetin çıkardığı 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki ‘muğlaklığın’ hukuk devleti açısından ‘kaygı verici’ olduğunu söyledi.

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, bu maddenin sadece 15-16 Temmuz’u kapsayacağını söylese de bu açıklama CHP’yi tatmin etmemişti.

‘Gözden geçirileceğini ümit ediyorum’
Gül de Twitter hesabından şöyle yazdı: “15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK’nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir. İlerde hepimizi üzecek olaylara ve gelişmelere fırsat vermemek için gözden geçirileceğini ümit ediyorum.”
CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, hükümetin çıkardığı 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi iptal için Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, hükümetin çıkardığı 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi ‘sivillerin birbirini öldürmesine izin veren yasa’ diye niteleyip “Dehşete düştüm…insanlar birbirinin kafasına sıkacak…” dedi.
‘Akılla savaşın bir sınırı vardır diye düşünürüm fakat…’
Feyzioğlu, paylaştığı görüntülü mesajda dehşete düştüğünü belirterek “Ve çok üzüldüm. Akılla savaşın bir sınırı vardır diye düşünürüm. Bir noktada akıllı bağlantıyı yakalayacakalarını umut ederim. Fakat ne yaptıklarını gerçekten anlamıyorum” dedi.

Meclis’e ne gerek var?
KHK ile OHAL ile ilgisi olmayan 135 yasanın değiştiğini belirten Feyzioğlu cumhurbaşkanı, bakanlar ve başbakana “Meclis’e ne gerek var? 15 Temmuz’da bu millet Meclis’i niye korudu? Kapalı kapılar ardında, saraylarınızda yasa çıkartacaksanız bu millet canıyla neyi korudu?” diye sordu.

Reklam