”YILBAŞINDA HİNDİ YERİNE OĞLAK ETİ TERCİH EDİN”

Oğlak etine ilgi ve talep her geçen gün artıyor

Marka olma hedefindeki

Ankara Oğlağı yılbaşı talebi

Marka olma yolunda ilerleyen Ankara keçisi oğlağına tüketiciler yoğun ilgi gösteriyor.

Bir dönem yetiştiricinin satmakta zorlandığı Ankara Keçisi Oğlağında artık Ankaralı keçi yetiştiricileri talebe yetişemiyor. Sonbahar aylarında oğlak üretimi en fazla Ankara’da gerçekleşirken Ankara Keçisi Oğlak etine Ankaralı tüketicilerin yani sıra Türkiye’nin 7 bölgesinden de yoğun talep geliyor.

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin 3 yıl önce başlattığı “Dolsa da yesek” adlı kampanya ile Ankara’da yok olmaya yüz tutan oğlak eti tüketimi yeniden canlandı. Kampanyadan önce 12 TL olan oğlak eti fiyatı kampanyanın ilk yılında 20 TL’ye kadar yükselirken bugün kuzu etiyle hemen hemen aynı fiyattan alıcı bulabiliyor. Kampanya ile Ankaralı yetiştiricilerin oğlak satamama sorunu ortadan kalkerken düşük karkas verimi nedeniyle alıcı bulamayan Ankara Keçisi Oğlağı ise tüketici tarafından özellikle aranan ürünler arasına girdi.

Türkiye de ilk defa bir yemek markalaşıyor.

Başarının mimarlarından Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Dolsa da yesek” adlı kampanyanın yetiştirici olduğu kadar tüketici için de büyük bir kazanç olduğuna dikkat çekti.

“Tüketici kampanya ile daha kaliteli bir kımızı etten hem haberdar oldu hem de ona ulaşma olanağına kavuştu” diyen Başkan Kılınç: “Dolsa da yesek adlı kampanya mutfak kültürümüz acısından da büyük bir kazanç. Unutulmaya yüz tutmuş olan oğlak etinin tekrar mutfağa girmesinde büyük katkısı oldu. Sağlık acısında üstün özellikleri olan bir et. Oğlak etindeki kolesterol ve yağ seviyesi diğer etlere göre daha düşüktür. Üniversitelerin yaptığı çalışmalara bakıldığında özellikle doymamış yağ asitleri bakımından zengin, doymuş yağ asitleri açısından da diğer kırmızı etlerle kıyaslandığında daha düşük olduğu görülmüştür. Bu da günümüzün rahatsızlıkları olarak görülen kalp ve damar hastalıklarını engellemede sağlıklı bir diyet üründür. Oğlak eti sağlıklı olduğu kadar çok lezzetli bir ettir” dedi.

Oğlak etinin fiyatı Ankara’da şekilleniyor

Artık oğlak eti denildiğinde akla Ankara’nın geldiğini belirten Hasan Kılınç: “Oğlak etinin ülkemizde 4 mevsim üretimi mevcut. İlk Şubat ayında Balıkesir ve İzmir ile başlar daha sonra Çanakkale, Tekirdağ devam eder. Doğu illerinde de farklı illerde farklı tarihlerde oğlak etine ulaşmak mümkün. Ankara’da ise oğlak sezonu 1 Aralık’ta başlar yılbaşında sona erer. Ankara artık oğlak etinin en fazla tüketildiği illerin başında geliyor. Sonbahar aylarında en yoğun oğlak üretimi Ankara’da gerçekleşirken Ankara’ya oğlak almak Türkiye’nin 7 bölgesinden de alıcı geliyor. Türkiye’de oğlak sektörü Ankara’da şekilleniyor. Fiyatı burada belirleniyor” dedi.