ANKARA’DA İZ BIRAKANLAR

ANKARA’DA İZ BIRAKANLAR YAHYA AKSOY
Unutulmamak için unutmayacaksın ve eser bırakacaksın . Ölmez eserler bırakanlar ölümsüzdürler.Gönüllerde, kitaplarda ve dillerde hep yaşatılılırlar. “Kahramanlığa inanmak kagramanlar yaratır.” diyen B. Disraeli başarının inanmak ve kendine güvenmekte geçtiğine vurgu yapmakta ve yol gösytermektedir.
Ankara’nın tarihi geçmişinde değişik alanlarda örnek hizmetleri ile unutulmayan simalar vardır. Diğer yerleşim yerlerinde de iz bırakan seçkin ve saygın kişiler bulunmaktadır.
İlgiyle, bilgiyle, özveriyle, özgüvenle , inananarak ve üstün bir hizmet aşkıyla görevlerini yerine getiren yöneticiler unutulmazlar ve anılarda hep yaşatılırlar. Yöneticilik güç bir iştir ve özel bir yetenek ister. Kendi alanında iyi bir hayati eğitim alanlar tuttuklarını koparırlar ve işi başarırlar.
Hacı Bayram-ı Veli, Kurtuluş Savaşı yılllarındfa Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Vali vekili yahya Galip,Garnizon komutanı Ali Fuat Cebesoy , Kuvay-ı Milliye Ankara Şubesi yöneticileri, Ankara’yı başkent yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşları her zaman saygı, minnet ve şükranla anılmaktalar.
Cumhuriyet döneminde Ankara Valiliği ve belediye başkanlığı yapmış olan yöneticiler,değerli hizmetleriyle her zaman haatırlanırlar ve anılırlar.
1980-1990 yılları arasında on yıl süreyle hizmetlerine yakından tanık olduğum valileri kısaca anlatmak istiyorum.
Mustafa Gönül : Askeri dönemde Ankara Valiliği yapmak zordur.Çok yönlü sorunlar yanında askeri ve idari emir komuta yöntemi mülki idare amirleri için güçler yaratmaktadır. Bütün bu gerçekler ışığında sorunları zamanında, gerçekci ve pratik olarak yasalar çerçevesinde çözmede büyük bir yetenek, hüner ve sorumluluk gösteren vali Gönül,soyadı gibi gönül adamı olarak sade, samimi, gerçekçi,cesur, hızlı çalışan, akıl ve bilim ışığında topluma yararlı olmaya çalışan ve bütün sorunlara çözüm yolları üreten, zamanın cumhurbaşkanını büyük sorunların olduğu alanlara götürerek, devletin bütün olanaklarını Ankara sorunları üzerinde yoğunlaştıran,Atatürk’ün 100.Doğum Yılı olan 1981’de yüzüncü yıl çarşısını açan ve bu yapı içerisnde, Ulus semtinde halk açılan bir sanat ve kültür merkezi olarak Valilik Özel İdare Sanat Galerisi’ni hizmete başlatan ,kültür ve turizme özel ilgi gösteren,köylerde katı yakıtla gaz elde edilerek kullaanaılmasına ön ayak olan,İlçelerin YSE hizmetlerine ve kalkınma projelerine önem veren ,spor kulüplerinin gelişmesine katkılar sunan , hipodrom alanında Atatürk Kültür merkezi açılışını hızlandıran ve yüzlerce alanda unutulmayan izler bırakan bir yönetici olarak her zaman saygı ve sevgi ile anılmakta ve bilinmektedir.
Cahit Bayar : Ankara üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran , kendisinden önceki valilerin yatırmlarına ,köylere hizmet götülmesine ve özel projelere hız kazandıran, adil,bilgili, sakin, duyarlı,planlı, dinamik bir vali olarak ilçe ve köylerin hizmetlerine öncelik ve önem vermiştir. Devlet adamı kişiliği ile seçkin bir davranış sergileyerek idareciler için örnek olmuştur.Daha sonra TC Kıbrıs Elçiliği ve İç İşleri Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Yerel yönetimlerin planlı ve hızlı çalışmalarına yön vermiştir. Her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanmaktadır.
Saffet Arıkan Bedük : Emniyet Genel Müdürü iken Ankara Valiliği görevine atanmıştır. Güvenlik konuları başta olmak üzere bütün hizmet alanlarına ve birimlerine büyük bir disiplin içerisinde çalışma hızı kazandırmış, halka hizmete ,denetime, çalışmaya ve düzene önem vermiştir. Kültür ,sanat, turizm, sağlık ve eğitim hizmetlerine öncelik vererek il merkezi ve çevresinde yeni bir çalışma anlayışının gerçekleşmesini sağlamıştır. İl yöneticileri, ilçe kaymakamaları ve il müdürleri ile birlikte koordineli bir çalışma göstermiştir. İl Valiliği adına çok sayıda yayının hayata geçiirilmesini sağlamıştır. Bankalardan sağladığı kaynaklarla fotoğraf sanatçılarını ve ressamları Ankara konusunda yarıştırmış, sonuçta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde Ankara’nın tarihi ve turistik özelliklerinin fotoğraflara ve tablolara geçirilmesini sağlamış ve bu yarşma sonucunda “Fotoğraflara ve Resimlerle Ankara Albümleri” çıkarılmıştır. I.Hacı Bayram-ı Veli Sempozumu gerçekleştirilmiştir. Başka illerde valilik görevlerinde de unutulmaz izler bırakmış ve Ankara Milletvekili olarak TBMM ‘de görev almıştır. Türk İdareciler Deneği Genel Başkanı olarak hizmetlerini sürdüren Bedük , insani yaklaşımları ile halk arasında sevi ve saygı ile karşılanmaktadır.
Daha sonra Ankara Valisi olarak görev alan Yahya Gür ve Erdoğan Şahinoğlu ile diğer yöneticileri ayrı bir yazı konusunda anlatmak dileğiyle, hizmet üreten ve halka hizmet eden değerli yöneticileri her zaman saygı ile hatırlamalıyız.İnsan gider ama eserleri kalır,yaşar ve sahibini yaşatır. Hoş bir izlenim bırakmak kolay değildir.