Bilgin: Özgür basın kavgamız devam edecek

Bilgin: Özgür basın kavgamız devam edecek

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin “Özgür basın, fikir özgürlüğü ve herkese adalet taleplerimiz bizim bayrağımızdır” dedi.

Çalışan Gazeteciler Günü ve Gazeteciler Cemiyeti’nin 72’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda Bilgin artan işsiz gazeteci sayısı, daralan özgürlük ortamı ve hapisteki gazetecilere rağmen ne özgür basın davasından ne de hür ve müreffeh Türkiye talebinden vaz geçilmemesi gerektiğini söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin açıklamada Türk medyasının çok ağır koşullarda bulunduğunu, halen hapiste 154 gazetecinin bulunduğunu vurgulayarak “Çok büyük sıkıntılar içerisinde bulunan Türk basınında bu önemli gün bir kez daha örgütlülüğümüzün ne büyük ihtiyaç olduğunu göstermektedir” dedi. Gazeteciler Cemiyeti başkanı gazetecilerin gerek gazeteci cemiyetleri gerekse de mesleki sendikaların şemsiyeleri altında örgütlenmelerinin iş güvenliği sağlanmasında katkı sağlayacağını savundu.

Bilgin, “İş güvenliğinden yoksun ve geleceği işverenin veya siyasi iktidarın iki dudağı arasına hapsolan gazetecinin doğru haber yapması, vatandaşın anayasal güvence altındaki adil ve tarafsız haber alma hakkını yerine getirmesi imkansız olmaktadır,” dedi.

Türkiye’de basın yasasının çıkışının yıl dönümü olduğu kadar en eski mesleki örgütlenme olan Gazeteciler Cemiyeti’nin de 72’nci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Bilgin, “Bugün her zamankinden fazla kendimizi sorgulamak, dünya basın özgürlüğü listelerinde niye en sonlarda yer almaktayız diye düşünmek, mevcut durumdan çıkış yolları aramak gerektiğini hatırlatan bir gündür,” diyen Gazeteciler Cemiyeti başkanı, “Medya kurumları ve gazetecilerin kenetlenerek basın özgürlüğü için daha aktif bir uğraş içerisine girmesi şart olmuştur” dedi.

“Mesleki dayanışma içerisinde, basın özgürlüğünü savunmaya devam ediyoruz” diyen Bilgin Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu zor koşulların yanı sıra siyasi baskılar, kutuplaşma, sansür, oto-sansür, işsizlik gibi ciddi sorunlarla boğuşan Türk medyasının özgürlük hasreti içinde olduğunu vurguladı. Bilgin, “Maalesef özgür olmadan özgürlük kutlanması mümkün olmuyor,” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin bütün gücü ile kuruluş amaçlarının en önde geleni olan gazeteciler arasında dayanışmayı, meslek etik ilkelerini savunmayı ve demokrasinin en temel direklerinden olan bilgilenme hakkını savunduğunu kaydetti.

Gazetecilere yönelik baskı ve yıldırma siyasetinin, ötekileştirme ve yandaş basın devşirme çabalarının Türkiye’nin dünya algısını da çok ciddi hırpaladığını kaydeden Bilgin, bu gelişmelerin Türkiye’yi uluslararası basın ve ifade özgürlüğü raporlarında “kendisine hiç yakışmayan en son sıralara” yerleştirdiğini vurguladı.

“İfade özgürlüğü, bilgilenme hakkı, bilinçli tercih imkanı demokrasinin ön şartlarıdır” diyen Bilgin, “Basını özgür olmayan bir ülkenin demokratik yönetime sahip olduğunu iddia etmesi de mümkün değildir” dedi.

Bilgin “Her şeye rağmen yılmadık, yılmayacağız, basın özgürlüğü talebimizden geri adım atmayacağız” dedi.