“ABD aklını başına alsın”

Başbakan Yıldırım: Afrin’i terörden temizleyeceğiz. Kirli pazarlık içinde olmayız. NATO’da müttefikimiz, “stratejik ortak” diye düşündüğümüz ABD artık aklını başına toplayıp doğru dürüst karar vermeli.

Başbakan Binali Yıldırım dün Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’i resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider yemeğe geçti. Yemeğin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Yıldırım şunları söyledi:
(ABD’nin Türkiye’nin Afrin’e girmemesi karşılığında Menbiç’teki YPG varlığını engellemesi yönünde bir pazarlık yapacağı iddiası) İster PKK ister YPG hangisi olursa olsun, bizim hudutlarımızı, ülkemizi tehdit ediyorsa, bunların hepsinin üzerine amansız şekilde gideceğiz. Bu sadece Türkiye’nin huzuru için değil bölgede yaşayan günahsız insanların geleceği için de bizim sorumluluğumuz. 3 buçuk milyon Suriyeli neden ülkemizde? Yerlerinde su mu çıktı? Canlarını kurtarmak için için geldiler.

Biz kirli pazarlık içinde olmayız. Terör bizim için en büyük tehdittir. NATO’da müttefikimiz, uzun yıllar stratejik ortak diye düşündüğümüz ABD’nin artık aklını başına toplayıp doğru dürüst bir karar vermesi lazım. Vereceği karar da terör örgütlerini yanına alıp, terörle mücadele etmenin devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını artık ABD’nin görmesi gerekiyor. Görürse güzel, görmezse biz yapmamız gereken neyse onu yapmaya devam ederiz. Hem Afrin’de yaparız hem de diğer bölgelerde terör tehdidini sona erdirmek için atılması gereken adımları kararlılıkla atarız. Bunun için de herhangi birinin icazetine ihtiyacımız yok. Uluslararası hukukun bize tanıdığı bütün imkânları sonuna kadar kullanırız.
Türkiye’nin bölgede yaptığı sadece kendi vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamak değil aynı zamanda bütün AB’nin Balkanlar’ın güvenliğini de sağlamaktan ibarettir. Türkiye, buralara sahip olmasa hem mülteci kriziyle hem de terör dalgasıyla bütün Avrupa bu işten büyük bir bedel öder. Bunun ne yazık ki AB tarafından yeterince takdir edilmediğini yaşamaktayız.