CEMRE, SİYASETE DÜŞTÜ !

CEMRE, SİYASETE DÜŞTÜ ! YAHYA AKSOY
Doğa olayları ile ilgili olarak havanın ısınmaya başlaması cemrenin düşmesi ile başlar. Sırası ile belirli aralıklarla ilk önce şubat sonlarında havaya, sonra mart başlarında suya ve sonra da toprağa düşen cemre, mevsimlerin değişimine yol gösterir. Değişimin başlangıcını cemre, takvimi belirler.Halkımız bu coğrafi gerçeği çok iyi bilir ve değerlendirir. İnsanlarımız yılların verdiği görgü ve deneyimlerle, cemre olayını kendine özgü dil,gelenek ve görgüye göre değerlendirirler.
Cemreyi takip eden günlerin devamında “NEVRÛZ, HIDIRELLEZ;MEHR-İ CAN” gibi geleneksel günler , önemli doğa gerçeği ile toplumu buluşturur. Yaşam buna göre düzenlenir…
Her olayın kendine özgü felsefesi, yorumu, anlatımı ve oluşumu vardır. Halkımız bugünlerde yıllardan beri sürdürülen geleneksel uygulamalarını sahneler.
Toprak, su ve bereket insanın kültürel zenginliği ile karışıp kaynaşarak geçmiş bugüne, bugün geleceğe taşınır. Bu nedenle geleneksel bayramların halk kültürümüz içerisinde büyük bir zenginliği, renkliliği, çeşitliliği ve devamlılığı bulunmaktadır.
Geleneksel bayramlar, günler ve haftaların içeriği, sosyo-kültürel ve sosyo –ekonomik yönden incelenip tahlil edildiği zaman halk kültürünün temel yapısı bütün güzelliği ve özellikleri ile ortaya çıkar.
Bütün dünyanın değişik ülkelerinde kutlanmakta olan gün ve haftalar arasında insanî kültürel ve tarihî bir bağ kurulabilir. Dünya ortak kültür mirası bu değerlerin toplamından oluşur ve gelişir. Yerelden başlayan evrensel bağlantılar ve kaynaşmalar böylece ortaya çıkar.
Cemre mevsimiyle çakışan siyasi ,sosyal gelişmeler ve anayasa takvimi, cemrenin bütün hararetini siyasetin üzerine çekmiş bulunmakta. Cemre siyasete düşmüş olmakta…!
Dün, bugün ve yarın ilişkisini en veciz bir şekilde anlatan şu halk sözleri , hiçbir zaman unutulmamalıdır:
“ATALARIMIZ KORUK ÜZÜM YEDİLER EVLATLARININ DİŞLERİ KAMAŞTI.”
“Mutluluk için devlet , devlet için adalet !”
Çekişmeler ve söylemler toplumu sarmakta ve sürüklemekte. İnsanlar gerçek cemrenin hararetini unutarak, siyasi atmosferin havasına kapılmaktalar. Önemli olan , havaya, suya ve toprağa düşen cemrenin , siyasetin yüreğine düşmesiyle birlikte insanda ve toplumda ne gibi sonuçlar doğuracağıdır. Siyasete düşen cemrenin toplumda nasıl bir ruh hali yaratacağını hep birlikte göreceğiz.
Cemrenin,demokrasinin gelişmesi,ülkemizin her türlü tehditten arınması ve ülke savunmasında görev alan güvenlik güçlerimizin başarıya ulaşmaları yolunda düşmesini dilemek gerekiyor.