EĞİTİM ABİDESİ PROFESÖR AKYÜZ

EĞİTİM ABİDESİ PROFESÖR AKYÜZ YAHYA AKSOY
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin, duayen hocalarından,binlerce öğrenci yetiştirmiş Prof.Dr.Yahya Akyüz, sade,samimi, sakin,duyarlı,özgün,örnek ve yetkin bilim adamı kişiliği ile her yerde baş tacı edilmekte sevgi ve saygıyla karşılanmaktadır
Büyük zorluklara rağmen ömrünü bilimsel çalışmalara adamış ve “Türk Eğitim Tarihi” konusunda hizmetleri ve eserleriyle, haklı olararak saygın, seçkin ve abide bir yer edinmiştir.
“Prof.Dr.YAHYA AKYÜZ’e Armağan-Türk Eğitim Tarihi araştırmaları, Eğitim ve Kültür Yazılar” (PEGEM AKADEMİ-Ankara-2011) kitabı, 1486 sayfa olup,Editörler: Prof.Dr.Cemil Öztürk ve Dr.İlhami Fındıkçı,yrd.editör Kerem Çolak , bu abide kitap ile hocalarının anısını sonsuza dek canlı tutmak istemişler.
Eserin basılmasına,Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Sayın Fahamettin Akıngüç,Avrupa Koleji Okulları Başkanı Sayın Talip Emiroğlu, Pegem Akademisi ve Cantekin Matbaası yöneticleri yardımcı olmuşlar.
Türk Eğitim Tarihimiz için böylesine kapsamlı,anlamlı ve görkemli eserin meydana getirilmesinde emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.
Çok yerinde ve anlamlı bir vefa örneği olan bu anıt eserin editörleri, eğitim abidesi hocaları Prof. Yahya Akyüz için şu ifadelere yer vermişler:
” Uzun ve başarılı bir akademik hayatı ile beraber mutlu bir aile hayatı olduğu için, tüm yaşamı boyunca akademik ve bilimsel etik ilkeleri doğrultusunda disiplinli, titiz çalışmayı ve özgün eserler üretmeyi hayatının odağına yerleştirdiği için, binlerce eğitimcinin ve araştırmacının yetişmesinde ışık olduğu için,eğitim tarihimizle ilgili bugün ders almamız gereken son derece önemli bir çok belgeyi gün yüzüne çıkararak, geçmişimizle günümüz ve geleceğimiz arasında kurduğu köprü için, böylesine onur verici esere konu olarak örnek bir insan ve bilim adamı kişiliğinin gelecek nesillere aktarılmasını kabul ettiği için…Prof.Dr.Yahya Akyüz’ü kutluyor ve kendisine teşekkür ediyoruz.”
Profesör Yahya Akyüz’e Armağan kitabı -Birinci Bölümde: Akyüz’ün Türk Eğitim Tarihi ile özdeşleşen yaşamı,öz geçmişi ve eğitim görüşleri yer alıyor.
İkinci Bölüm :Eserin omurgasını oluşturan bilimsel makaleleri içermekte.
Üçüncü Bölüm : Akyüz’e ilişkin anıları içeren yazılara yer vermekte.
Dördüncü Bölüm: Armağan kitapların vazgeçilmezi olan Akyüz’e ait anlamlı resimlere,fotoğraflara ve belgelere yer vermekte.
Yıllardır yakından tanıdığım ve bilimsel toplantılarda birlikte olduğum adaşım-dostum Akyüz Hocamızın “Türk eğitim tarihi” eseriyle ilgili olarak, “Armağan Eserin – Anılar Bölümünde” pek çok dostunun ve benim yazılarımız yer almıştır.
“Türk eğitim tarihi ve ondan çıkan dersler bilinmeden ,günümüzdeki eğitim ve öğretmen sorunları anlaşılamaz ve onların çözümü için yeni ve geçerli öneriler geliştirilemez,” diyen Prof.Dr. Yahya Akyüz,binlerce yıl öncesine dayanan Türk Eğitim Tarihini, bilimsel veriler ve belgeler ışığında (M.Ö.100-MS. 2009),527 sayfalık “TÜRK EĞİTİM TARİHİ”(-PEGEM AKADEMİ yayınları) eserinde topladı. Öğrenciler , öğretmenler ve eğitim tarihi araştırmacıları için en görkemli, kapsamlı ve içerikli bir kaynak eser olarak yıllar önce okuyucuya sunuldu.
1941 Çanakkale doğumlu Akyüz, Doğduğu topraklarda geçen Çanakkale Savaşları’nı, bir bilim adamı sorumluluğu ve duyarlılığı ile araştırıp, tahlil etmiş , belge ve bilgilerle anlamlı bir tarih yayını olarak okuyucuya sunmuştur.
Binlerce sayfalık kitaplara sığmayan, çok sayıda bilimsel yayını ve yüzlerce bilimsel makalesi ile eğitim tarihimize damgasını vuran , 50 yıldan fazla yaptığı sürekli araştırmalara ve öğretime ömrünü adayan Prof.Dr. Yahya Akyüz’e, ülkemiz, Ulusumuz ve Cumhuriyetimiz için birinci öncelikte ve önemde bulunam “Eğitim Tarihimize” yaptığı eşsiz ve olağanüstü hizmetleri karşılığı olarak ,önümüzdeki yıl “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Yüksel Ödülü” verilmesi gerektiğine inanıyor ve ilgililere öneriyorum.
Büyük önder Atatürk’ün ifadesiyle; “Milletimizi gerçek hedefine,saadet hedefine ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran irfan ordusu…Bu iki ordunun ikisi de hayatîdir.”
İrfan ordusumuzun anıt ismi Prof.Dr.Yahya Akyüz’ü saygıyla selamlıyor, sağlık ve başarı diliyorum.Eğitim tarihine yapılan hizmetler kutsaldır, baş tacı edilmelidir.
.