HOCAM Prof.Dr. ŞERAFETTİN TURAN

HOCAM Prof.Dr. ŞERAFETTİN TURAN
YAHYA AKSOY
İnsanlık tarihinde özel ve özgün bir yer tutan öğretmenler,en büyük saygı ve sevgiye layıktırlar. Eğitim ve öğretimin temel taşı öğretmenler, halkımız ve öğrenciler tarafından saygı ile karşılanırlar ve baş tacı edilirler.
Üniversite eğitiminde büyük ilgisini ve sevgisini gördüğüm hocam Prof.Dr. Şerafettin Turan’ı 16 EKİM 2015 günü bütün sevenleri ile birlikte büyük bir acı ve üzüntü içerisinde son yolculuğuna uğurlarken , onun unutulmaz onurlu ve saygın duruşunu gönlümüzde hissettik.
Tüm öğretmenler saygın ve seçkindir. Bazıları öğrencilerinde derin etkiler yaratarak unutulmaz izler bırakırlar. Şerafettin Turan hocamın bende bıraktığı gibi. Okul ve meslek yaşamımda , onun aydınlık ve onurlu çizgisi hep önderim oldu. Her geçen gün artan derin bir saygı ve sevgi ile onu hatırladım. Ailece gönülden aynı duyguları taşıdık ve hep taşıyacağız.
Üniversite yıllarında gerçek tarih bilgisini bize aktaran hocamızın durmadan ve yılmadan çalışma anlayışını meslek ve özel hayatımızda öğrencileri olarak hep rehber edindik. Türkiye Cumhuriyeti tarihini ve Türk kültür tarihini yıllardır bütün öğrenciler onun eserlerinden okudular,okuyacaklar, öğrendiler ve uyguladılar.
Büyük önden Mustafa Kemal Atatürk’ün dil devrimini, ruhuyla, özüyle ve tam anlamıyla benimseyerek bugünlere taşıyan ve gelecekte neler yapılması gerektiği konusunda örnek hizmetleri sunan bir dil atası,ustası ve aydınlatanı olarak ölümsüzlüğe ulaşan hocam Şerafettin Turan, Atatürk’ün kurduğu Dil Kurumu’nun ve daha sonra Dil Derneği’nin başkanlıklarında bulunmuş ve “ONURSAL BAŞKANI” olmuştur..
DTCF Dekanlığı yapmış ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak unutulmaz hizmetlere imza atmıştır.Üniversite yıllarında hocam olarak ve Kültür Bakanlığı’nda müsteşarım olarak heyecanla ve hevesle birlikte olmanın verdiği onuru taşımaktayım.
Varlığı hep güvencem olmuştur. Rahmetli Ahmet Taner Kışlalı’nın Kültür Bakanı olduğu zaman Prof.Dr.Şerafettin Turan Bakanlık Müsteşarı olarak görev almış ve kültür alanında örnek hizmetleriyle atılım gerçekleştirmiştir.
İlk kez 29 EKİM 1979 ”da Varlık Yayınları ile uzun yıllar kültür hayatımıza üstün ve verimli hizmetlerde bulunan Yaşar Nabi Nâyır’ a verilen “Kültür Büyük Ödülü” Kültür Bakanı Kışlalı ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şerafettin Turan sayesinde olmuştur.
Hocam Prof.Dr. Şerafettin Turan’ın Eğitim, tarih, kültür ve dil alanlarında üstün ve örnek bir bilim adamı ve yönetici olarak yaptığı hizmetler makalelere değil ciltler dolusu kitaplara sığmayacak denli kalıcı, etkili ve seçkindir.
İkinci basımı okuyucuya sunulan ” Si-An’dan Tiran’a TARİHİ İPEK YOLU” kitabımın önsözünü yazan değerli hocam Prof.Dr. Şerafettin Turan şöyle demiştir: “Yahya Aksoy, yerkürenin en eski ve en önemli karayolu olan İpek Yolu’nda okuyucuya kültürel bir yolculuk sunuyor. Kırk yıl önce çalışkan bir öğrenci olarak tanıdığım ve daha sonradan üstlendiği görevlerde başarılarına ve olayları sunuştaki becerisine yakından tanık olduğum Aksoy’un yazdıklarının okuyucuyu saracağına eminim.”
Aziz hocam, önder ve örnek olarak sen bizim gönlümüzü, benliğimizi , kişiliğimizi sardın ve yücelttin. Yolumuzu hep aydınlattın. Öğrencilerin,öğretmenler,bilim dünyası, dil aydınları ve halkımız hiçbir zaman seni unutmayacaktır.Ruhun şâdolsun.
Atatürk’ün kurduğu T.C. nin yetiştirdiği seçkin, saygın,örnek ve önder bilim adamı Prof.Dr.Şerafettin Turan, yazdığı kitaplar, yetiştirdiği öğrenciler ile dil, tarih ve kültür devrimcisi olarak uygulama alanına koyduğu eşsiz hizmetleri ile hayatımızda ve gönüllerde sonsuza dek yaşayacaktır.