ABD Dışişleri Bakanı değişti

Göreve geldiğinden beri Beyaz Saray’da ve kabinesinde sık sık revizyon yapan ABD Başkanı Trump en büyük değişikliği dün Dışişleri Bakanlığı koltuğunda yaptı. İran ve Kuzey Kore konularında Trump’tan farklı çizgide olan Tillerson’ın yerine şahin kanadın temsilcisi olan CIA Başkanı Mike Pompeo getirildi. Gina Haspel ise CIA’in ilk kadın başkanı oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu atadığını duyurdu. Tillerson’a hizmetleri için teşekkür eden Trump, Pompeo’nun yeni görevinde ‘harika bir iş çıkaracağını’ yazdı. Tillerson, hastalandığı söylenen Afrika gezisinden yeni dönmüştü.

AFP’nin haberine göre üst düzey bir Amerikalı yetkili, Trump’ın Kuzey Kore ile görüşmelere girmeden önce kabinesini yenilemek istediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarından Steve Goldstein, Trump’ın Tillerson’a görevden alınma sebebini açıklamadığını söyledi. Goldstein, Tillerson’ın ayrılmayı istemediğini de ifade etti. Goldstein, Tillerson’ın Trump’la görüşmediğini ve görevden alınma sebebini bilmediğini de ekledi. Beyaz Saray yetkilileri ise Tillerson’ın görevden alınacağı kararının cuma günü kendisine iletildiğini ancak kamuoyuna duyuru için Afrika gezisinden dönmesinin beklendiğini ifade etti. Bu açıklamaların ardından Goldstein’ın da görevine son verildi ve yerine Sözcü Heather Nauert getirildi.

‘FARKLI DÜŞÜNÜYORDUK’

Trump, muhabirlere yaptığı açıklamada Tillerson’la İran dahil çeşitli konularda görüş ayrılığı içinde olduğunu söyledi. Trump, “Aslında çok iyi anlaşıyorduk ama bazı meselelerde anlaşamadık. İran anlaşmasına baktığınızda, ben onun berbat olduğunu düşünüyordum, o ise iyi olduğunu düşünüyordu. Ben anlaşmayı bozmak ya da bir şey yapmak istiyordum, o farklı düşünüyordu. Aynı şekilde düşünmüyorduk” dedi.