CHP raporu:Seçim Güvenliği tehlikede

CHP, Meclis Anayasa Komisyonu’nda olan AKP ile MHP’nin ortak hazırladığı ittifak teklifinin seçim güvenliği açısından sorunlarını içeren raporunu AKP’ye sundu.

Rapora göre görüşülen sekiz parti, seçim barajının düşürülmesi ve OHAL altında seçime gidilmemesinde görüş birliği içinde bulunuyor.

AKP ile MHP’nin 21 Şubat’ta TBMM’ye sunduğu ve siyasi partilerin genel seçimde ittifak yapmasına imkan sağlayan 26 maddelik teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinde şu ana kadar 23 madde kabul edildi. Teklifin komisyondaki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gelecek hafta genel kurul gündemine alınması bekleniyor.

CHP ile HDP teklifteki ‘sandıkların birleştirilerek taşınması, mühürsüz zarfların geçerli sayılması, sandıklara güvenlik güçlerinin müdahalesi ve seyyar sandığın kanuni düzenlemeye bağlanması’ gibi maddelere itiraz ediyor.

Sekiz parti

Teklifin ‘seçim güvenliği ve güvenilirliğini’ zedeleyeceğini söyleyen CHP, bir heyet oluşturarak seçime girme yeterliliği olan İYİ Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi’yle görüştü.

Seçim güvenliğini içeren sorun alanlarına yer verilen raporda, görüşülen siyasi partilerin, OHAL şartlarında, seçimin öncesinde, seçim gününde ve sonrasında, şeffaf ve adil bir seçimden bahsedilmesinin güç olacağını vurguladıkları bildirildi.

Partilerin ortak görüşlerine ilişkin ayrıca şöyle denildi: “Görüşülen tüm siyasi partilerin ortak şikayet ve talepleri arasında seçim barajının indirilerek sıfırlanması öne çıkmıştır. Bu talebe, ittifak düzenlemesinin yanında yer aldığını açıklayan BBP de katılmıştır. Tüm partilerin ortak taleplerinden biri de, seçime girme yeterliliği olan partilerin hazine yardımı alabilmeleri olmuştur.”

CHP heyeti, görüşmelerinin ardından hazırladığı raporu bugün AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’a sunarken, randevu istediği MHP’den ise olumlu yanıt almadı. Elitaş, görüşme sonrasında, CHP’nin taleplerini MHP’yle görüşeceklerini belirtti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise dün gazetecilere, AKP ile 26 maddelik pakette uzlaştıklarını ve paketin bu haliyle yasalaşacağını söyleyerek, “CHP (barajın düşürülmesine ilişkin) öneride samimi olsaydı zamanında sahiplenirdi. Bu 26 madde üzerinde bu yönde bir değişiklik gerçekleşmez. Bu iş bitti” demişti.