”Erdoğan ,Menbiç için zamanını bekleyecek! ”

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin Afrin’i almasını yorumladı: “YPG ağır can kayıplarıyla kaybedeceği bir muharebeye girmemekle akıllıca davrandı. Bu kolay zaferle Türkiye Suriye’de daha önemli bir oyuncu haline gelecek.”

Bianet’in akktardığına göre Cockburn, şu anda temel sorunun şehrin el değiştirmesinin ardından Kürt çoğunluğun etnik temizliğe maruz kalıp kalmayacağı olduğunu yazdı.

Afrin kent merkezinin ele geçirilmesinin ardından Demirci Kawa heykelinin yıkılmasına işaret eden Cockburn, yazısına şöyle devam etti: “Bir Arap gücü olan ÖSO savaşçılarının ilk eylemi, mitolojik bir Kürt kahramanının Afrin merkezindeki heykelini yıkmak oldu. ÖSO savaşçılarının çektiği videolar, çoğunun eski İŞİD ya da El Kaide savaşçısı olduğunu ve Kürtlerle gayrimüslim azınlıkları, ortadan kaldırılacak düşmanlar olarak gördüklerini ortaya koyuyor.”

Yaklaşık 200 bin Kürdün operasyon sırasında Afrin’den kaçtığını yazan Cockburn, bunların pek çoğunun geri dönüşe asla izin verilmeyeceği kanısında olduğunu belirtti.

Cockburn şunları yazdı:

“Belli ki YPG komutanları Afrin’in savunulamaz olduğu sonucuna vardı ve seçenekleri olmadığı için şehirden çekildi. Eğer durum gerçekten böyleyse, ağır can kayıplarıyla kaybedecekleri bir muharebeye girmemekle akıllıca davrandılar.

Türkler açısından bu, kolay bir zafer olmuş olabilir, ama sonuçta bir zafer ve Suriye krizinde onları daha önemli bir oyuncu haline getirecek. Ama tabii ellerindeki kartlardan fazlasına da oynayabilirler.

Şehirdeki Kürt simgelerinin tahrip edilmesi gelecek açısından hayra alamet değil. Bazı Suriyeli Kürt liderler, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde Türk denetiminde bir Sünni blok yaratmayı planladığını düşünüyor.

Kritik soru, Erdoğan’ın bu noktadan sonra ne yapacağı. Afrin’i almış olabilir, ama Suriye’deki asıl Kürt bölgesi Fırat’ın batısındaki Arap şehri Menbiç’ten başlayıp Irak sınırına kadar uzanıyor. Burada, Afrin’den farklı olarak, Kürtler ve Kürtlerle bağlantılı güçler ABD korumasında. Menbiç çevresinde ABD’nin zırhlı araçları görünür biçimde devriye geziyor. Ayrıca YPG’nin belli başlı üslere yakın savaşması daha kolay olacak. Erdoğan Suriye’deki büyük Kürt bölgesine karşı harekete geçmek istiyorsa, zamanını beklemek zorunda.

Kürtler ABD’nin kendilerini terk edebileceğinden korkuyor. Ama ABD Suriye’de kalacaksa, kendi çıkarları açısından bir kara gücüne muhtaç ve bunun için tek aday Kürtler.“