”Hak ve özgürlük alanında kısıtlama yapılmıyor”

Diyarbakır’da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iktidara gelir gelmez OHAL’i kaldırdıklarını hatırlatarak “Bugünkü OHAL ile o zaman uygulanan OHAL’i karıştırmayın” dedi.

Diyarbakır’da partisinin 6’ncı Olağan İl Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “Çok çektiniz çok” diyerek partililere seslendi ve “Kardeşlerim şimdiden soruyorum. Mart 2019’a hazır mıyız ? Mart yetmez, Kasım 2019’a hazır mıyız ? Durmak yok, yola devam. Gençler lisede, üniversitede bütün kardeşlerimizi kucaklayarak ev ev dolaşmaya var mıyız? Şimdi hedef 2019. Çok çektiniz çok. Şimdi yeni bir Diyarbakır inşaa ediyoruz. Artık siz de bu yeni Diyarbakır’ın ev sahiplerisiniz” dedi.

Geçmişte Diyarbakır’da çok büyük yanlışlar yapıldığını belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Diyarbakır yaşadığı tüm sıkıntıları geride bırakarak aydınlık bir geleceğe doğru Allah’ın izniyle ilerleyecek. Gerçekten Diyarbakır zor günler geçirdi. Birazda bu yüzden terör örgütlerinin cirit attığı bir yer haline geldi. Şiddet düzeninden ne yazık ki böyle bir zulme terk edildi.”

Hak ve özgürlük alanında kısıtlama yapılmıyormuş

Erdoğan, 20 aydır devam eden OHAL ile ilgili de konuştu: “AK Partiyi kurduğumuz günlerde buralara geldiğimizde ‘Bizden ne istersiniz’ diye sorduğumuzda aldığımız ilk cevap ‘OHAL’i kaldırın’ idi. O dönemin OHAL’ini bugünkü ile karıştırmayın. O dönemdeki OHAL’de tüm vatandaşlarımızın üzerinde demokrasi kılıcı vardı. İktidara geldiğimizde ilk iş OHAL’i kaldırmak oldu. Bugün OHAL yetkilerinin yüzde 5’i bile kullanılmıyor. Hak ve özgürlük alanında hiçbir kısıtlama yapılmıyor.

Pek çok reforma imza attık, yanlış uygulamalara birer birer son verdik. Farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi bunlarla müzik yapılması akademik çalışma yapılması gibi hususlar birer birer hayata geçirildi. Ülkemizde hangi kesimin sorunu varsa onun için çalışmak boynumuzun borcudur. Biz inancımız gereği kimsenin doğduğu yere bakmayız. Rizeli Tayyip Erdoğan’da Diyarbakırlı Mehmet Hasan da Allah’ın bir kuludur. Üstünlük sebebi arayacaksak sadece takvaya bakmalıyız. Ülkemizde sadece Kürt olduğu için baskı görüp haksızlığa uğrayan kim varsa Tayyip Erdoğan yanında yer alır, onunla birlikte mücadele ederim. Ülkemizde ister Müslüman ister başka bir dinden olduğu için ayrımcılığa uğrayan varsa onun da yanında olurum. Herhangi bir kimseyi ya da vilayeti kimsenin ötekileştirmesi söz konusu olamaz. 13-15 yaşında kızları dağlara kaçırarak onlara orada nelerin yaptığını televizyonlardan izlediniz değil mi? İşte bunlar bu. Be vicdansızlar siz nasıl Diyarbakırlısınız? Nasıl ben Kürt’üm diyorsunuz da o camileri yıktınız. Sizde vicdan yok mu? Şimdi yeniden inşaa ettik. Sadece Sur içinde 2 katrilyon harcadık. Yaklaşık 3 bin 700 hasarlı binada yaşayan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu ile anlaşma sağlandı. Kimsenin mağdur olmasına müsaade etmedik. Bu ülkede bölücü terör örgütü benim halkıma, benim Kürt kardeşlerime çok çektirdi ama artık çektiremeyecek, bitti bu işler. Hz Süleyman Camii’nin çevresini genişleterek şehrimize önemli bir değer kazandırdık. Cami bölgesindeki sahabe mezarları da vatandaşımıza açıldı. Kurşunlu Camii başta olmak üzere zarar gören tarihi yerler restore edildi.”