VADİLER

VADİLER YAHYA AKSOY
ABD ‘de “Q VADİSİ” adına film yapıldı. izleyenlerde anısı kaldı.Ülkemizde “Kurtlar Vadisi” dizisi siyasi, sosyal ve tarihi akışı ile heyecanla izlenmekte. Sel yatağı vadilerin acı hatıraları toplumda yaşamakata.
İpek ve kral yollarında vadiler, tarihin ve kültürün gizemli sırları ile doludur.İpek Yolu araştırmalarımda Özbekistan ‘da bizi bir tarihi vadiye götürdü rehberimiz Prof.Dr. Malik Muratoğlu, şunları söylemişti:
“Emir Timur, askeri Akademisi önünde komutanlarını ve ordusunu toplar ve büyük bir mermer kazan içindeki nar şerbetinden herkese birer tas içirir ve sonra haşmetli söylevi ile ordusunu coştururdu. Bir süre sonra ordunun geçeceği vadi kenarında sarp kayaların arasından , ünlü Özbek çıldırtması ve davullarının coşkun müziği ile savaşa giden ordusuna gözlem yapar ve yürüyüş kolunda olan askerler arasından bazılarını işaret ederek seçtirir ve bunlarla savaş kazanılmaz, diyerek onları yola götürmezdi. ”
Kırgızistan’da Issık göl çevresinde Karakol vadisi ve Manas mezarı çevresindeki vadilerden “MANAS 1000 KUTLAMALARI” na katılan özel kıyafetleri ve sancaklı askeri birliklere yol veren vadiler, Türkmenistan’da Balkan vilayeti vadileri,Doğu Türkistan’da Tarım havzası’nı kuşatan Turfan, İli, Aksu, Hoten ve Kaşgar vadileri görülmeye değer özellikleri ile tarihe tanıklık etmekteler.
Beypazarı’nda Karaşar yolu üzerinde yer alan doğal mağaralarla süslü İnözü ve Kaeraşar vadisi görenleri hayrete düşürmekte.Timur’un fillerine yol veren Zir vadisi ile Ravlı vadisi arasında Çubuk Ovasında Ankara Savaşı (1402) Timur ile Yıldırım Bayezit arasında geçmişti.Bu alanlarda halen savaşın izlerini taşıyan ok uçları vb . buluntulara rastlanmakta.
Duatepe,Tınaztepe,Çiğiltepeleri birleştiren vadiler, ülkemizin dört yanına serpilmiştir. Kimi vadiler savaşlarla, Ihlara Vadisi gibi kimileri de doğal ve tarihi özellikleri ve güzellikleri ile anılmaktalar.
Rize,Artvin,Sinop, Ordu ,Samsun , trabzon,Artvin ve Gümüşhane çevresindeki vadiler, çağlayarak akan soğuk suları ile alabalıklara, balıkcıl kuşlara eşlik ederler. Vadi yamaçlarında özel yuvalar kuran kuşlar ,türkülerde adı geçen “Halil İbrahim “gibi yamaçlara yaslanırlar. Kara Deniz Bölgemizde Evler, çay ve fındık bahçeleri insanların ve doğanın tarihi ile bütünleşmekteler. Ordu’nun tersine akan dereleri, türkülerimizin ezgisinde derin bir anlam kazanır. Vadiler , öyküleri ve türküleri ile toplumda yankılanırlar.
Nevşehir Ihlara vadisi tarihi ve doğal zenginliği ile yerli ve yabancı gezginlerin dikkatlerini çekmekte.Yamaç paraşüt uçuşları ve Kapodakya ‘da balonla doğayı gözlemlemek, yaşama ayrı bir renk katmaktadır.
Amasya, Tokat ,Nevşehir ve Yozgat Aydıncık çevresinde bulunan eşsiz vadiler, tarihi geziler ve yürüyüşler için yaratılmış sanki.Buraları görenlerin gönülleri orada kalır. Defalarca görmek isterler.
Urfa, Gazi Antep, Kahraman Maraş, Adana, Diyarbakır, Kars, Ardahan çevresinde tarih ve kültür değerleri yanında doğal güzellikleri harmanlayan vadiler, görecek gözleri ve gönülleri beklerler.
Yollar, vadiler, dağlar ve ovalar sosyal, tarihi ve coğrafi özellikleri ile yerlerini hep korumaktalar. Anılarda, filmlerde,şiirlerde, tuvallerde ve romanlarda yaşatılmaktalar…