”Soylu’ nun yaptığı ‘iç savaş çağrısı’ ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun CHP il başkanlarının ‘şehit cenazeleri‘ne katılmasının engellenmesi yolundaki emrini ‘iç savaş çağrısı’ olarak niteleyip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘bu söylemin neresinde’ olduğunu sordu.

Soylu dün sabah saatlerinde, “Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim; ‘CHP il başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin’ diye. Bu kadar basit” demişti. CHP Soylu’nun istifasını istemiş, şehit cenazelerine tam katılım sağlayacağını bildirmişti.

Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu Türkiye’nin iç huzurunu sağlamakla görevli bir bakanın, Türkiye’nin iç huzurunu dinamitlemesini asla kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bir İçişleri Bakanı bu talimatı eğer başına buyruk verdiyse derhal istifa etmelidir. Açıkça Türkiye’ye bir iç savaş çağrısı yapıyor bununla, iç savaş çağrısı!” diye konuştu.

CHP lideri şu görüşleri dile getirdi: “Ya bu ülkede kala kala şehitleri mi bölmek kaldı? Şehitler milletin şehididir. Toplumun her kesimi şehitlere sahip çıkmak zorundadır. Şehitler bizim şehitlerimiz, siz şehitleri nasıl ayrıştırabilirsiniz, bölebilirsiniz? Zaten 15 Temmuz şehitleri ve diğer şehitler diye birinci ayrımcılığı yaptılar. ‘CHP’nin il başkanları katılmayacak…’ Ne demek katılmayacak? CHP’nin il başkanları da CHP’liler de katılacak! Bu açıkça Türkiye’yi bölme, terörize etme ve Türkiye’yi yönetilemez hale getirmektir. Şehitlerin siyasete malzeme edilmesi kadar yanlış bir şey yoktur. ”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kastederek, “AK Parti genel başkanı bu söylemlerin neresindedir?” diye soran CHP lideri, bu konuda yanıt beklediklerini belirtti. “Onlar da acaba içişleri bakanı gibi düşünüyorlar mı, yoksa içişleri bakanı CHP’ye çatarak kendisine bir koltuk arayışı içinde mi?” diye soran Kılıçdaroğlu, bu konudaki tavrın net olarak ortaya konması çağrısında bulundu.

Her siyasi parti temsilcisinin şehit cenazelerinde yeri olduğunu ve siyasi iradenin bunu engelleyemeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Şehit cenazelerinin gelmemesini sağlamakla görevli bakan, şehit cenazelerine katılmamazı engellemeye çalışıyor. Hiçkimse bizim şehidimize karşı son görevimizi yapmayı, şehit cenazelerine katılmamızı engelleyemez” görüşünü dile getirdi.