SOMA Faciasında karar açıklandı

Manisa’nın Soma ilçesinde 4 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davada karar verildi.

Sivil toplum kuruluşu üyeleri; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Erkan Aydın, Kani Beko, Bekir Başevligen, Vehbi Bakırlıoğlu; HDP’li milletvekilleri Ahmet Şık, Serpil Kemalbay ve Oya Ersoy da destek verdi.

Dört yıldır süren davanın karar duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.

Duruşmada tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı ve teknik nezaretçi Ertan Ersoy ile tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, “301 kez olası kast ile öldürme ve 162 kez nitelikli yaralama” suçlamasıyla yargılanan Can Gürkan’ın eyleminin “taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak” suçunu oluşturduğunu belirterek, “Suçun işleniş şekli, yer ve zaman, suçun konusunun önem ve değeri ile meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak” sanığın 15 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildiğini açıkladı.

Sanık Gürkan hakkında “bilinçli taksir” suçlamasına konu edilen 2011 ek revize projesinin uygulanmaması yönüyle ilgili suçlamayla ilgili ise “Sanığın projenin uygulanacağı işletmenin ait olduğu şirket organizasyonu içerisindeki konumu itibarıyla projeden haberdar olduğu, uygulanmasının önüne geçtiğine dair herhangi bir delil bulunmadığından sanık hakkında TCK 22/3. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına” karar verdi ve ceza artırımına gerek görmedi.

Mahkeme heyeti, genel müdür Ramazan Doğru hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak suçundan 15 yıl hapis cezaya hükmederken, ek revize projesinin uygulanmamasından sorumlu görerek TCK’nın 22/3 maddesi uyarınca cezasını yarı oranında artırdı ve 22 yıl 6 ay olarak uygulanmasına karar verdi.

Davada işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi Ertan Ersoy hakkında da önce 15’er yıl hapis cezasına hükmeden mahkeme heyeti, ek revize projesinin sorumluları arasında olması nedeniyle cezaları yarı oranında artırdıktan sonra sabıkalarının bulunmaması, iyi halleri ve mahkemenin lehine takdirleri nedenleriyle indirim uygulayarak 18 yıl 9’ar ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti teknik müdür İsmail Adalı hakkında ise taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak suçundan verdiği 15 yıl hapis cezasını ek revize projesiyle ilgili sorumululuğu nedeniyle yarı oranda artırdı ve 22 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.