AKP de 50 kişilik MKYK listesi yenilenecek

50 kişilik MKYK listesi yenilenecek

AK Parti’de gözler 18 Ağustos’ta yapılacak 6. olağan büyük kongreye çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinesinin ardından kongreyle yeni A takımını belirleyecek. Önce 50 kişilik merkez karar ve yönetim kurulu, ardından da 13 kişilik merkez yürütme kurulu belirlenecek. Edinilen bilgiye göre, MKYK’nın yarısına yakınının değişmesi bekleniyor.

AK Partili kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle başlayan yeni dönem ve yeni siyaset yapısının etkilerinin parti yönetimine de yansıyacağını vurguladı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın MKYK’ya girmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Ayrıca anayasa ve adalet gibi önemli bazı komisyon başkanlarının da MKYK üyesi olabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı’nın kabinede ve Meclis’te görev vermediği eski bakanlardan Fatma Betül Sayan Kaya, Nurettin Canikli gibi bazı isimleri MKYK’da değerlendirebileceği ifade ediliyor. Yeni sistemde kabinede olduğu gibi alanlarında uzman bazı isimler MKYK’da görev alabilir. MKYK’da yer alan genç isimler Rümeysa Kadak ile Yasemin Atasever’e yeni dönemde bazı yeni isimlerin eklenmesi de bekleniyor.

Slogan “Millet bir hedef bir” olacak

Kongre hazırlıkları da büyük ölçüde tamamlandı. Belirlenen sloganlardan biri “Millet bir hedef bir”. Salonda yer alacak başka sloganların da olacağını ifade eden parti kaynakları, hazırlanan filmlerle de AK Parti’nin 16 yılının anlatılacağını belirtti.

5-6 maddelik tüzük değişikliği olacak

Kongrede 5-6 maddelik tüzük değişikliği de yapılacak. Yeni hükmet sistemine uyum kapsamında tüzükte yer alan hükümet kurma ve koalisyon ile ilgili bölümler kaldırılacak yerine ittifak düzenlemesi girecek. Yine tüzükte 550 olan milletvekili sayısı 600 olarak değiştirilecek. Binali Yıldırım ile başlayan genel başkan vekili uygulamasının yeni dönemde de devam etmesi bekleniyor.