MÜZE KENT MİLAS

MÜZE KENT MİLAS YAHYA AKSOY
Şairin “Sen ne güzel bulursun,gezsen Anadolu’yu…” sözünde yansıttığı gerçekleri görmek için,tarihle doğanın kucaklaştığı gezip görülecek yer, merkezi ve çevresiyle Antik Çağın en güzel eserlerini bağrında koruyan müze kent Milas’tır.
Doğal güzelliklerine değer katan tarihi geçmişi ve zengin kültür değerleri ile yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan “Müze Kent Milas”,antik dönemde Zeus Labrandos Festivali’nin geçtiği güzergah üzerinde kentin kuzey kapısına MS. 2.yüzyılda yapılan Baltalı Kapı, motifleri ve mimari bezemeleri ile ayakta kalmıştır.
Antik çağda Milas’a su taşıyan ve taş işçiliğinin en güzel örneğini simgeleyen kemerler görülmeye değer olup,zamanımıza yol göstermektedir.
Roma döneminde Menendros adına dikilen “onur sütünü”, antik Milas’ın en seçkin tarihi eseri olarak değerlendirilmekte.
Antik dünyanın yedi harikasından birisi olan ve MS. 2.yüzyılda harika bir taş işçili eseri olarak sanat tarihinde yerini koruyan Halikamassos Mausoleionu’nun Roma dönemi kopyası mezar anıtıdır.
Karia Kralı Hekatomnos’a ait olan Gümüşkesen Mezar Anıtı 2400 yıllık olup, dört tarafı yüksek kabartma heykellerle süslenmiş sanat şahaseri olarak tanımlanmakta ve Anadolu’da 100 yılın en seçkin arkeolojik buluşu olarak değerlendirilmektedir.
5 bin yılı aşan tarihi geçmişi ile “Uygarlıklar Merkezi” olarak anılan,Karia uygarlığına başkentlik yapmış ,çeşitli kavimleri bağrında taşımış ve Menteşe Beyliği’ne merkez olmuş, Iassos, Keremos, Herakleıa-Latmos,Euromos gibi dünya harikası antik kalıntılara ve çağdaş gelişmelere sahne olan dünyanın tarih ve kültür kalbi Mylasa-Milas’ı görmek, mutluluktur.
Abdülaziz Ağa tarafından 1719-20 yıllarında yaptırılan “Çöllüoğlu Hanı, kentin merkezinde ,bölgede eski ticari hayata yön veren zanaatkârları içersinde barındıran tarihi arasta içerisinde yer almaktadır.
Milas’ın güzide sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan,1919 yılında Milas Kaymakamı olarak görev yapan Fevzi Beler’in Rodos’a yaptığı ziyarette beğendiği evlerin ustalarını Milas’a davet ederek yaptırdığı ve halk arasında “Macar Evleri” olarak anılan dik çatıları,ahşap ve taş işşçiliği ile kent merkezine renk katmakta.
Tarihi binalarda Arkeolojik eserleri ve ayrıcı ünlü halı ve kilimleri sergileyen kilim müzesi ve Milas’ta doğan ünlü karikatürist Turhan Selçuk adına tarihi bir konakta açılan “Karikatürlü Ev” müzesi görülmeye değer.
Tarihi ve doğal dokusu yanında, organik ürünleri, geleneksel el sanatları,ünlü halıları, deve güreşleri, kolay olan kara, deniz ve hava ulaşımı, maden yatakları,”Kutsal yol-Labranda’ya” sahip inanç merkezi,uyku vadisi ve dağlarından bal, ovalarından zeytin yağı akan bereket ve bolluk diyarı Milas,
Ülkemizin her yanında görülen uygarlık merkezlerinin en çok görülmesi gereken açık hava müzesi nitelikleri ile Milas,12 ay boyunca ,yerli yabancı turistlerin akınına uğramakta. Milas’taki zenginlikleri görmek mutluluktur.
YAHYA AKSOY